Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Lees voor gebruik de bijsluiter over de verborgen effecten van de pil

Premium

Lees voor gebruik de bijsluiter over de verborgen effecten van de pil

De pil maakt het leven van heel wat vrouwen (en mannen) een stuk eenvoudiger. Maar naast de voordelen kan dit voorbehoedsmiddel ook vervelende psychische bijwerkingen hebben, zoals stemmingswisselingen, verlies van libido en neerslachtigheid. Deze nadelen kregen tot nu toe weinig aandacht. Daar komt gelukkig verandering in.

Het was in 1963 het zetje in de rug dat de pil nodig had: de opmerking van bisschop Bekkers op televisie dat kinderen krijgen een persoonlijke aangelegenheid was en geboorteregeling een ‘zaak voor het eigen geweten’. Met toestemming van de kerk voelden vrouwen zich in het toen nog overwegend katholieke Nederland niet langer bezwaard het anticonceptiemiddel, dat twee jaar eerder redelijk geruisloos op de markt was gekomen, te gaan slikken. Drie jaar later, in 1966, gebruikten zo’n 300.000 vrouwen het anticonceptiemiddel. En dat was te zien in de geboortecijfers. Nu vrouwen de baas waren over hun eigen seksleven, kwamen ongewenste zwangerschappen veel minder voor. Medio jaren zestig was slechts 37 procent van de kinderen gepland, eind jaren tachtig steeg dat naar 92 procent. Het aantal geboortes daalde met 35 procent.

Hormonen in het hoofd

Want dat is, behalve helpen tegen acne en heftige menstruatieklachten, natuurlijk wat de pil in eerste instantie doet: op basis van kunstmatige hormonen een zwangerschap voorkomen. Maar hoewel na meer dan vijftig jaar gebruiks- en onderzoekservaring wel vaststaat hoe de voortplantingsorganen reageren en wat de gezondheidsrisico’s zijn, is er stukken minder bekend over hoe deze synthetische hormonen de rest van het lichaam beïnvloeden. Over veel tasten wetenschappers ook vandaag de dag nog in het duister; wél is inmiddels zeker dat de werkzame bestanddelen van de pil inwerken op gebieden in het brein die belangrijk zijn voor stemming, angst en plezier. Zo blijkt uit onderzoek dat een lichaam dat door pilgebruik zelf minder van het geslachtshormoon estradiol aanmaakt, ook minder serotonine produceert. En als zogenaamd ‘gelukshormoon’ bepaalt dat onze stemming en hoe lekker we in ons vel zitten. Het lagere estradiolniveau leidt ook tot verminderde activiteit in het deel van de hersenen dat over het controleren van angst gaat. Tenslotte is er bewijs dat door de pil de testosteronaanmaak afneemt. Dat zorgt ervoor dat het beloningsnetwerk in de hersenen minder signalen krijgt en we minder plezier ervaren.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen