
Premium
Je kunt nu onbeperkt alle Libelle Premium-artikelen lezen zonder reclame. Binnen 24 uur ontvang je een bevestigingsmail.
Veel plezier!
Premium
De pil maakt het leven van heel wat vrouwen (en mannen) een stuk eenvoudiger. Maar naast de voordelen kan dit voorbehoedsmiddel ook vervelende psychische bijwerkingen hebben, zoals stemmingswisselingen, verlies van libido en neerslachtigheid. Deze nadelen kregen tot nu toe weinig aandacht. Daar komt gelukkig verandering in.
Want dat is, behalve helpen tegen acne en heftige menstruatieklachten, natuurlijk wat de pil in eerste instantie doet: op basis van kunstmatige hormonen een zwangerschap voorkomen. Maar hoewel na meer dan vijftig jaar gebruiks- en onderzoekservaring wel vaststaat hoe de voortplantingsorganen reageren en wat de gezondheidsrisico’s zijn, is er stukken minder bekend over hoe deze synthetische hormonen de rest van het lichaam beïnvloeden. Over veel tasten wetenschappers ook vandaag de dag nog in het duister; wél is inmiddels zeker dat de werkzame bestanddelen van de pil inwerken op gebieden in het brein die belangrijk zijn voor stemming, angst en plezier. Zo blijkt uit onderzoek dat een lichaam dat door pilgebruik zelf minder van het geslachtshormoon estradiol aanmaakt, ook minder serotonine produceert. En als zogenaamd ‘gelukshormoon’ bepaalt dat onze stemming en hoe lekker we in ons vel zitten. Het lagere estradiolniveau leidt ook tot verminderde activiteit in het deel van de hersenen dat over het controleren van angst gaat. Tenslotte is er bewijs dat door de pil de testosteronaanmaak afneemt. Dat zorgt ervoor dat het beloningsnetwerk in de hersenen minder signalen krijgt en we minder plezier ervaren.
Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!
€2,99
per maand
of Inloggen