Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ryanne (47) heeft refluxziekte: “Mijn slokdarm was aangetast door het zuur”

Premium

Ryanne (47) heeft refluxziekte: “Mijn slokdarm was aangetast door het zuur”

Soms moeten we een avondje feestelijk tafelen letterlijk bezuren. Nu is een keertje last van brandend maagzuur, oftewel reflux, overkomelijk. Maar sommige mensen hebben het chronisch, en dat is andere koek.

Ryanne (47): “Jarenlang had ik vreselijke pijn achter mijn borstbeen. Omdat het voornamelijk aan de linkerkant zat, was ik bang voor een hartprobleem. Daarnaast had ik wat stress op mijn werk en thuis was het druk met vier kleine kinderen. Reden genoeg voor de huisarts om me door te sturen naar de cardioloog. Vele onderzoeken later bleek ik gelukkig geen hartafwijking te hebben. Toen pas werd er gedacht aan brandend maagzuur als mogelijke oorzaak. Een maagonderzoek bevestigde dit vermoeden. Mijn slokdarm was inmiddels aangetast door het zuur.”

Nét een hartinfarct

Het bovenste deel van de maag produceert dagelijks zo’n anderhalve liter maagsap met als belangrijk bestanddeel: zoutzuur. Dit is vooral bedoeld voor het doden van bacteriën (om darminfecties te voorkomen) en om een begin te maken met de spijsvertering. Nuttig spul dus, maar nogal pijnlijk als het omhoogkomt, richting slokdarm. Dan is er sprake van zuurbranden, oftewel reflux. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, maar ruim 10% procent van de Nederlanders dagelijks. Het is de meest voorkomende bovenbuikklacht. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk wordt herkend. Patiënten én artsen zien reflux (dat in het Engels heel toepasselijk heartburn heet) geregeld aan voor een hartprobleem. Professor dr. Ben Witteman is als maag-darm-leverarts verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei en hij herkent die verwarring.

“Een aanzienlijk deel van onze patiënten komt bij de hartbewaking vandaan. De pijn op de borst, vaak uitstralend naar keel en armen, kan zo hevig zijn dat mensen ervan overtuigd zijn dat ze een hartinfarct hebben. Niet gek, de symptomen zijn vergelijkbaar.” Natuurlijk zijn patiënten opgelucht als het geen hartaandoening blijkt te zijn, maar ‘slechts’ reflux. Toch benadrukt Witteman dat chronisch zuurbranden (refluxziekte) ook niet zonder risico is. Daarover straks meer.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen