Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

Premium

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de steek. Daarnaast worden we wat langzamer en eerder moe, en lijkt iets nieuws leren trager te gaan. Toch zijn er ook veel dingen die met de jaren juist beter worden, zegt Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University.

“Jammer dat bij veroudering de nadruk in onze samenleving altijd op ellende ligt. Wie denkt dat de hersenen met de jaren alleen maar achteruitgaan, heeft het mis. In alle fasen die het brein doormaakt, komen er vaardigheden bij, kijk maar naar het peuterbrein en het puberbrein. Een puber kan bijvoorbeeld niet meer zijn tenen in zijn mond doen zoals een peuter, maar wel praten zoals een peuter nog niet kan.” Precies zo gaat het met het oudere brein, oftewel het geronbrein (geron is Grieks voor ‘oudere’): bepaalde functies nemen af, andere worden juist beter.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen