Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Bye bye buikje door anders eten, trainen en … camoufleren

Premium

Bye bye buikje door anders eten, trainen en … camoufleren

Rond ons vijftigste is er geen ontkomen aan: vrouwen krijgen een buikje. Hoewel dat appelmodel een functie heeft voor onze gezondheid, worden we er meestal niet blij van. Wat helpt? Anders eten, een beetje trainen en… camoufleren.

“Ik ben mijn hele leven redelijk slank geweest, maar toen ik eind veertig was begon er echt iets te veranderen”, vertelt Maria (60). “Opeens verschenen er rolletjes rond mijn middel en kwabben op mijn rug. Die waren behoorlijk hardnekkig. Ik heb een half jaar lang op een bak sla per dag geleefd om ervan af te komen, maar het resultaat was mager. Aan het einde van de rit was ik slechts vier kilo kwijt.” Maria heeft de strijd tegen haar vetrolletjes losgelaten. “Ik sport zodat het niet de spuigaten uit loopt. Maar hoewel mijn zwembandje niet groeit, wordt het zeker niet kleiner.”

Kwestie van hormonen

Dorenda van Dijken is gynaecoloog in het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis West. Ze is niet verbaasd dat het buikje van Maria zich tegen haar vijftigste – en dus rond de overgang – begon te vormen. “Rond de menopauze produceert ons lichaam minder oestrogeen”, legt ze uit. “Dit is een belangrijk hormoon omdat het ons beschermt tegen hart- en vaatziekten en botontkalking.” Om die oestrogeenspiegel ondanks de afnemende productie in de eierstokken enigszins op peil te houden – de hoeveelheid daalt met zo’n tachtig procent – put ons lichaam uit een andere bron: testosteron. Dit hormoon wordt in buikvetweefstel namelijk omgezet in het stofje oestron. Het is een zwakkere variant van oestrogeen, maar biedt alsnog bescherming voor hart, vaten en botten. De vetrolletjes hebben dus een belangrijke functie voor onze gezondheid. Vandaar dat ze ook wel ‘derde eierstok’ worden genoemd.

Deze grote verandering in de hormoonhuishouding rond de overgang zorgt ook voor een herverdeling van het vet. Zaten overtollige kilo’s vroeger misschien vooral op heupen en billen, nu hopen ze zich vaker op rond het middel. Van Dijken: “Met deze verandering van figuur krijgen vrouwen echt allemaal te maken. Ook als je slank gebouwd bent, van nature een peervorm hebt of geen andere overgangsklachten hebt.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen