Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zo herken je een delier (en wat kun je het beste doen)

Premium

Zo herken je een delier (en wat kun je het beste doen)

Hallucinaties, achterdocht of stil en teruggetrokken gedrag; bij een delier is iemand plotseling heel verward. De reden is een onderliggende ziekte, zoals een infectie of een hartinfarct. Het is dan zaak om snel te handelen.

“Je hebt een vlieg op je trui”, zei Max (74) tegen zijn vrouw nadat hij was geopereerd. “Waar dan”, vroeg ze, want ze zag niks. Toen zijn dochter op bezoek was, zag Max een muis in het gordijn. Iets zien wat er niet is, is een van de kenmerken van een delier, ofwel acute verwardheid. Vooral ouderen met een kwetsbare gezondheid zijn er vatbaar voor. “Het is een zeer belastende ervaring, zowel voor degene die het overkomt als voor de naaste omgeving”, zegt internist en hoogleraar ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde van het Amsterdam UMC. “Zo’n verwarde periode kan een paar uur duren, maar ook een paar dagen. Hallucinaties, wanen, angst, hyperactiviteit en onrust komen voor. Vaak herinneren mensen zich er later weinig van, maar soms weet iemand nog precies wat hij gedaan en gezegd heeft. Dat veroorzaakt vaak veel schaamte.”

Overtuigend

Max weet niets meer van de periode na zijn operatie. Nog steeds kijkt hij verbaasd als zijn vrouw Nelly vertelt hoe hij hele verhalen ophing over de dingen die tijdens zijn ziekenhuisperiode gebeurd zouden zijn. Het bleef niet bij een vlieg op haar trui, hij had het ook over een wandeling die hij met zijn vrouw en nichtje in de ijzige kou had gemaakt, terwijl het op dat moment heel warm weer was. Hij bracht het op zeer overtuigende toon, zegt Nelly, als je niet beter wist zou je het zo geloven. Maar het was niet waar, want Max kon geen stap verzetten en was doodziek.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen