
Premium
Je kunt nu onbeperkt alle Libelle Premium-artikelen lezen zonder reclame. Binnen 24 uur ontvang je een bevestigingsmail.
Veel plezier!
Premium
Er staat muziek aan, de afzuigkap ronkt en ondertussen voeren de kinderen de zoveelste discussie. Met zo veel verschillende geluiden kunnen we bijna niet meer nadenken, laat staan iemand verstaan. Over de oorzaken van gehoorschade en wat je ertegen kunt doen.
Sandra (53): “Mijn zoon liet laatst een vork vallen op de tegelvloer en ik schrok me lam. Vanwege een vork! Alleen klonk het voor mij alsof er een hele besteklade werd omgekieperd. Sinds een paar jaar hoor ik bepaalde geluiden harder dan ze behoren te klinken. Ook raak ik tegenwoordig geïrriteerd door ‘lawaai’. Zeker bij meerdere geluiden tegelijk. Als de kinderen een luidruchtig YouTube-filmpje kijken terwijl de televisie aanstaat, roep ik meteen dat één van de twee uit moet. Bij geroezemoes op een feestje kan ik gesprekken slecht volgen, en dat geldt ook voor ‘achtergrond’-muziek in een restaurant. Soms denk ik: hoor ik nou extra goed of juist minder? Maar het is én-én.”
De gevoeligheid voor geluid die Sandra ervaart, lijkt uit twee componenten te bestaan: klanken die harder en klanken die zachter binnenkomen dan eigenlijk ‘hoort’. Hoe kan het dat dezelfde oren het ene ‘beter’ en het andere ‘slechter’ horen? Het heeft allebei te maken met slijtage en gehoorschade, en ook met hoge en lage tonen – daarover straks meer.
Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!
€2,99
per maand
of Inloggen