Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Afscheid van het leven: “Ik heb de regie over mijn eigen leven. En over mijn dood”

Premium

Afscheid van het leven: “Ik heb de regie over mijn eigen leven. En over mijn dood”

Wanneer is een leven voltooid? De afgelopen periode kwam het onderwerp euthanasie vaak voorbij: in de media, op het journaal, in de politiek. Hoe zit het eigenlijk juridisch en wat als je er zélf mee te maken hebt? Daarover vertellen Marlies (46) en Elis (84).

Marlies (46) is gescheiden en moeder van twee zoons (13 en 17). Ze heeft ALS en legde in een euthanasieverklaring vast dat ze wil stoppen als ze niet meer kan communiceren. “Dat ik de jongens moet loslaten, vind ik vreselijk. Toch wil ik niet tot het gaatje gaan.” 

“Vier jaar geleden kreeg ik de diagnose ALS. Het was de extreem langzame versie, waarmee ik gewoon tachtig hoopte te worden. In tegenstelling tot mijn zus, die bij me was toen ik de diagnose kreeg, schrok ik niet enorm. Ik ging heus niet ineens dood. We zaten nog bij de neuroloog die me vol medelijden zat aan te kijken, toen mijn telefoon ging. Het was mijn zoontje dat vroeg of hij een lolly mocht. Ik hoorde mezelf zeggen dat het goed was, dat mama even in het ziekenhuis was en dat ik snel thuis zou komen. Toen ik de stem van mijn kind hoorde, wist ik hoe ik met de diagnose wilde omgaan. Nu het nog goed met me ging, wilde ik genieten, álles eruit halen en mooie herinneringen maken met mijn kinderen.” 

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen