Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De zin & onzin van extra vitamines

Premium

De zin & onzin van extra vitamines

Steeds meer mensen slikken extra vitamines. Er wordt zelfs beweerd dat ze ons kunnen beschermen tegen corona. Wat is het effect van supplementen en moeten we ook in de zomer doorslikken?

In de eerste maanden van de coronapandemie gingen wetenschappers meteen driftig op zoek naar een medicijn. Al snel beweerden steeds meer deskundigen (en leken) dat we niet alleen moesten proberen onszelf van buitenaf te beschermen, bijvoorbeeld met een vaccin, maar dat we ook eens moesten kijken naar manieren om onszelf van binnenuit weerbaarder te maken. Bijvoorbeeld door gezond te eten, veel te bewegen en extra vitamines te slikken. Met name vitamine D zou volgens sommigen een wondermiddel zijn in de strijd tegen COVID-19. Hoewel de Gezondheidsraad in maart 2021 vaststelde dat er niet genoeg bewijs is dat het slikken van deze vitamine helpt bij het voorkomen van besmetting met het coronavirus, wordt niet uitgesloten dat het effect kan hebben. En anders: baat het niet, schaadt het niet. Of wel?

Het risico van te veel

We kunnen wel degelijk te veel vitamine D binnenkrijgen, aldus Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, in een reactie op de jubelende experts. “Wanneer we te veel van deze vitamine in ons lichaam krijgen, wordt het calciumgehalte in het bloed te hoog. Dat slaat neer in de nieren of bloedvaten en daardoor kunnen lichamelijke problemen ontstaan, zoals nierstenen. Slik daarom niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram per dag.”

Toch raadt het Voedingscentrum een aantal bevolkingsgroepen wél aan om vitamine D bij te slikken, coronatijd of niet.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen