Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

19x Feit of fabel: Over o.a. broccoli, niezen, ananas, gebroken hart, zoenen, aambeienzalf en soa’s…

Premium

19x Feit of fabel: Over o.a. broccoli, niezen, ananas, gebroken hart, zoenen, aambeienzalf en soa’s…

Zwemmen na het eten is gevaarlijk en oesters zijn goed voor het libido. Wijsheden genoeg, maar wat is waar? Libelle’s dokter Rutger Verhoeff en gezondheidsjournalist Tijn Elferink zochten het uit.

1. Van turen naar een beeldscherm krijg je ‘vierkante’ ogen

Beetje waar!

Dit heeft te maken met bijziendheid (slecht zien in de verte). Bijziende mensen hebben contactlenzen of een bril nodig met een minsterkte omdat de lichtstralen voor het netvlies vallen. De grootste oorzaak is een te lange oogas. Bij een gemiddeld kind zonder bril stopt de groei van de oogas rond het 15e jaar. Bij kinderen met bijziendheid, dus met een minsterkte voor het 15e jaar, kan hij doorgroeien tot een jaar of 25. Erfelijkheid speelt hier een rol in, maar er zijn belangrijkere oorzakelijke factoren: buitenspelen en dichtbij kijken.
Buitenspelen beschermt tegen bijziendheid, dichtbij kijken verergert het juist. Dit kán op den duur ernstige gevolgen hebben, zoals blinde vlekken, het loslaten van het netvlies en glaucoom (verhoogde oogboldruk die de oogzenuw beschadigt). Voorkomen is beter dan genezen en daarbij helpt de 20-20-2-regel: na 20 minuten op een smartphone of tablet kijken of een boek lezen is het advies om 20 seconden in de verte te kijken, plús 2 uur per dag buitenspelen. Waarbij buitenspelen het belangrijkste is. De juiste afstand tijdens het kijken of lezen is circa 30 centimeter.
Tip: kijk na 20 minuten schermtijd minstens 20 seconden naar buiten

2. Je nies inhouden is slecht voor de ogen

Waar!

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen