Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom een goede band met je huisarts heel belangrijk is

Premium

Waarom een goede band met je huisarts heel belangrijk is

Een goede band met de huisarts is essentieel voor een goede diagnose en de juiste hulp. Alleen zien we steeds vaker wisselende gezichten in de praktijk. Hoe zorg je tóch voor dat vertrouwen?

Lydia’s huisarts kent haar gezin door en door, hij begeleidde zelfs de bevallingen van haar kinderen. Best gek dat ze hem nu bijna nooit meer ziet. “Als ik in de praktijk kom, krijg ik negen van de tien keer een ander.” Voor Tonnie geldt hetzelfde: “Eerst kreeg ik de een, daarna de ander. Allebei hadden ze een andere mening en een andere oplossing. Als ik pech heb, tref ik een vervanger en moet ik wéér mijn verhaal doen. Dat levert geen band op en al helemaal geen vertrouwen.”

Een halve eeuw geleden was de huisarts nog iemand die íedereen in de buurt kende en precies wist wat er bij wie speelde. Meestal was het een man die meer dan fulltime werkte, geregeld langsging bij zijn patiënten en her en der een praatje maakte. Lag er een patiënt in het ziekenhuis? Natuurlijk ging hij er even langs. Was er een kind geboren of een opa overleden? Tijd voor een borreltje aan de keukentafel.

Hoe anders is dat nu. Het werk van de huisarts is veranderd. Praktijken zijn vaak groter en omdat meer (vrouwelijke) huisartsen parttime werken, zie je als patiënt vaker een ander gezicht. Daarbij hebben huisartsen meer taken gekregen. Om de zorg betaalbaar te houden, nemen ze (dure) behandelingen over van ziekenhuizen. Ze verwijderen bijvoorbeeld vaker hechtingen na operaties en begeleiden patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, astma en COPD. Ook hebben ze extra verantwoordelijkheden gekregen voor jongeren (jeugdzorg) en ouderen die vaker en langer thuis wonen. De zorgvragen waarmee huisartsen te maken hebben, zijn ingewikkelder geworden. Ze voeren vaker overleg met andere zorgverleners, zorgverzekeraars, familie en mantelzorgers, en stemmen af met het sociaal wijkteam, de gemeente, maatschappelijk werk en de wijkverpleegkundige. Om dat alles voor elkaar te krijgen, is het werk van de huisarts óók nog opgesplitst: doktersassistentes en praktijkondersteuners hebben diverse taken overgenomen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen