Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Meten is weten: bij een hoge bloeddruk is er vaak iets aan de hand

Premium

Meten is weten: bij een hoge bloeddruk is er vaak iets aan de hand

Bij een bezoek aan de huisarts komt de bloeddrukmeter al snel te voorschijn. Die check is altijd belangrijk, want van een hoge bloeddruk voel je niets, terwijl het wel behoorlijk risicovol is. Goed om te weten hoe het kan worden aangepakt en nog liever: voorkomen.

Iemand die verder redelijk gezond is, kan jaren rondlopen met een hoge bloeddruk zonder het te weten. Geen wonder dat elke arts dit controleert bij een consult. Hoge bloeddruk is een duidelijk indicatie dat er iets aan de hand is. Het is geen ziekte, maar een symptoom dat wijst op verschillende gezondheidsrisico’s. Een van de beruchtste gevolgen van hoge bloeddruk is nierfalen, dat optreedt als de haarvaatjes in de nieren door de hoge druk beschadigd raken. Gebeurt dat met de kleine adertjes in en rond de ogen, dan kan retinopathie ontstaan, een aandoening die tot blindheid kan leiden. Hoge bloeddruk is ook een risicofactor voor een herseninfarct of een hersenbloeding: de kleine adertjes in het brein (al dan niet in combinatie met een bloedklont) kunnen knappen. Verder verhoogt het de kans op een hartinfarct en hartfalen.

Veelzeggend symptoom
Hoge bloeddruk is als symptoom meestal onderdeel van het metabool syndroom. Dat is een combinatie van verschillende aandoeningen. Andere symptomen zijn: ophoping van buikvet (overgewicht), te veel triglycerides (vetten) en cholesterol in het bloed en ongevoeligheid voor insuline (verstoring van de suikerhuishouding). Waar het ene symptoom verschijnt, zijn vaak ook de andere aanwezig. Het metabool syndroom is bovendien het voorportaal voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen