Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zo werkt het immuunsysteem: “Als we gelukkig, blij of positief zijn, herstellen we sneller van infecties”

Premium

Zo werkt het immuunsysteem: “Als we gelukkig, blij of positief zijn, herstellen we sneller van infecties”

Met een pandemie in volle gang is ons immuunsysteem een hot topic. Een goede weerstand is tenslotte een belangrijk wapen tegen infectieziektes. Maar hoe werkt het en wat kunnen we zelf doen om het zo optimaal mogelijk te laten functioneren?

Het immuunsysteem vecht tegen alles wat een gevaar vormt voor de gezondheid. Bacteriën, virussen en schimmels bijvoorbeeld, maar ook vreemde stofjes in de voeding of de lucht. Het werkt razendsnel: als je bijvoorbeeld overgevoelig bent voor schaaldieren, kun je binnen een paar seconden een heftige reactie krijgen. Slaat een verkoudheid toe, dan kun je je het ene moment nog kiplekker voelen en een dag later snuit je zakdoekjes vol. Het niesen en het slijm zijn niet het werk van het verkoudheidsvirus, maar van het immuunsysteem dat overuren draait om het virus het lichaam uit te werken.

Immuunsysteem

De afweer zit niet op één plek in het lichaam, maar bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken: de huid en slijmvliezen van neus, keel, longen en darmen. Verder zijn de amandelen, de lymfeklieren, lymfevaten, de zwezerik (thymus) en de milt erbij betrokken. Witte bloedcellen (leukocyten en lymfocyten) vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Deze worden gemaakt in het beenmerg en zweven continu door het bloed om ongeregeldheden op te sporen. Daarnaast zijn er antistoffen die gespecialiseerd zijn in het herkennen van ziekteverwekkers. Die specifieke afweer moet zich gedurende een mensenleven nog ontwikkelen.

Weerstand opbouwen

Als een baby wordt geboren, krijgt het een aangeboren afweer mee in de vorm van antistoffen die tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap afkomstig zijn van de moeder (via de placenta). En via de moedermelk krijgen baby’s ook helpende stoffen binnen (immunoglobulinen). Toch zijn baby’s kwetsbaar, omdat hun afweer nog niet volgroeid is: het immuunsysteem moet nog veel leren. Die training vindt vooral plaats in de darmen. Tijdens de eerste drie jaar vestigen zich daar meer dan duizend verschillende bacteriesoorten, die een cruciale rol spelen in de aanleg van het immuunsysteem. De eigen immuniteit begint zich te ontwikkelen vanaf ongeveer drie maanden, wanneer de baby in contact komt met bijvoorbeeld, virussen, parasieten, gisten en schimmels. Het lichaam maakt dan antistoffen en afweercellen aan tegen die specifieke indringers. En na de eerste keer onthoudt het immuunsysteem hoe het deze ziekteverwekkers moet aanpakken.

Ook leert het immuunsysteem wanneer het zich koest moet houden: bij het eten van voedzame producten bijvoorbeeld, zoals melk, bananen of pinda’s. Ontstaat er verwarring tijdens dit leerproces, dan kan zich een allergie ontwikkelen. Waarom dat bij de een wel gebeurt en bij de ander niet is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat kinderen uit grote boerengezinnen minder vaak een allergie hebben dan stadse kinderen uit kleine gezinnen. Omgeving en contact met bacteriën spelen dus een belangrijke rol.

Immuunsysteem in actie

Het immuunsysteem is vooral ’s nachts druk met herstelwerk

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen