Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Kickboksen voor vrouwen: “Deze vijftiger won van een dertiger”

Premium

Kickboksen voor vrouwen: “Deze vijftiger won van een dertiger”

“Jij, kickboksen?” Libelle’s Elselien heeft vaak een hoop uit te leggen als ze vertelt dat ze een paar keer per week losgaat op de bokszak, maar ze kan het iedereen – en vooral vrouwen – aanraden.

“Weet je het zeker?”, grapt de trainer als hij me een paar bokshandschoenen overhandigt. Mijn gezicht spreekt vast boekdelen, want ik vraag me inderdaad af waarom ik dit ook alweer wilde. Op de blauwe mat zijn de gevorderden aan het trainen en het gaat er bepaald niet zachtzinnig aan toe. De spiegel is beslagen en er klinken oerkreten door de zaal. Ik ben het type sporten-omdat-het-moet en ren eens in de week met tegenzin een rondje door het park. Dit is toch niets voor mij? Maar dan druppelen de leden van de recreantengroep binnen: ik zie een blondine van mijn leeftijd, een veertiger met een buikje en hé, daar in de hoek staat zelfs een zestiger die zijn bandage behendig om zijn polsen wikkelt.

Veel vrouwen

Hoe ik op het idee kwam? Te veel televisie gekeken. Want of het nu om onhandelbare jongeren of obese volwassenen gaat, in elk hulpprogramma komt wel een kickbokstrainer voorbij. Mijn Instagram-tijdlijn staat vol met foto’s van vrouwen met bokshandschoenen én jaloersmakende lichamen. Zo’n lijf wil ik ook wel, dus proberen kan geen kwaad. En ik ben niet de enige, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut voor sportonderzoek: tussen 2014 en 2017 steeg het aantal recreatieve kickboksers tot 34 jaar van zo’n 50.000 naar ruim 65.000. Actuelere getallen ontbreken, maar volgens sportonderzoeker Agnes Elling neemt het aantal nog altijd toe, ook onder oudere leeftijdsgroepen. Opvallend: steeds meer vrouwen willen leren hoe je een goede rechtse directe of een linkerhoek maakt. Die trend is volgens Elling te danken aan het groeiende aanbod van kickbokslessen in reguliere sportscholen. “Een echte vechtsportschool is voor veel vrouwen een plek waar je niet zo snel komt, zij leren de sport nu kennen via een andere ingang.”

Heel stoer

In vechtsportschool Tabonon, waar ik mijn proefles neem, is minstens de helft van de groep vrouw en zijn de meesten ouder dan ik. Als zij het kunnen, kan ik het ook, besluit ik. Iets te optimistisch, want al tijdens de warming up – touwtje springen en schaduwboksen voor de spiegel – hangt mijn tong op mijn knieën. Mijn stoten en trappen doen de bokszak amper bewegen en de volgende dag (of beter gezegd: dagen) heb ik pijn in spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Toch ga ik een week later terug met een ingevuld aanmeldformulier. Het dragen van die bokshandschoenen doet iets met me, het voelt een beetje fout en tegelijkertijd heel stoer. En hoewel ik er nog niets van bak, geven mijn trainer en medesporters me het gevoel dat ik het ooit wél zal kunnen. Ze nemen de tijd om de techniek uit te leggen en passen hun kracht aan op mijn niveau. In plaats van het rondje door het park dat ik wel kan dromen, leer ik iets nieuws en daar krijg ik energie van. Mijn moeder kijkt zorgelijk als ik over mijn nieuwe hobby vertel. “Doe je alsjeblieft voorzichtig?” Mijn vriend vindt het juist heel geestig dat hij tegenwoordig samenwoont met een kickbokser, al is hij al gauw klaar met alle combinaties die ik op hem uitprobeer. “Doe dat maar met je criminele vrienden in de sportschool”, grapt hij.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen