Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zo krijg je meer rust en ontspanning in het dagelijks leven: “Vind je vaste aard”

Premium

Zo krijg je meer rust en ontspanning in het dagelijks leven: “Vind je vaste aard”

Voor rust in je hoofd zijn niet per se wierook, lange meditaties en ingewikkelde yogaposes nodig. Het lukt ook door de dagelijkse dingen nét iets anders aan te pakken.

Dit verhaal begint natuurlijk met Boeddha. Op een dag riep hij zijn leerlingen bij elkaar en hield hij wat later bekend zou worden als zijn ‘stille preek’. Tijdens die bijeenkomst trok hij een lotusbloem uit de natte aarde, waarna hij alleen maar aandachtig naar de bloem keek. Iedere leerling probeerde hardop de betekenis van de bloem uit te leggen en hoe hij in de leer zou passen, maar eigenlijk begreep niemand wat de bedoeling was. Tot Boeddha de bloem voorhield aan de monnik Mahakasyapa. Die zei niets terwijl hij naar de bloem keek, waarna er een glimlach op zijn gezicht verscheen. “Wat ik kan zeggen, heb ik gezegd”, sprak Boeddha vervolgens. “En wat niet gezegd kon worden, heb ik zojuist aan Mahakasyapa gegeven.”

Boeddha in jezelf

Tegenwoordig staat deze stille preek bekend als het moment waarop het zenboeddhisme werd geboren. Daarin draait het om het vinden van je ware aard, ook wel de boeddhanatuur.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen