Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Premium

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Ze zijn goed voor je hart, je krijgt er meer energie van of je valt ervan af: superfoods beloven wonderen voor onze gezondheid. Maar maken ze die ook waar? En hoe zit het met de duurzaamheid?

Mogen we even voorstellen: de gojibes, afkomstig uit Azië en in Tibet ‘geluksbes’ genoemd. Ziet eruit als een rood-roze rozijn en schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. En ken je maca al, een Peruaans knolgewas vol vitaminen en mineralen waarvan de tot poeder gemalen wortel kracht, energie én een hoog libido moet geven. Of spirulina? Een micro-alg die voorkomt in onder meer Afrika en bekendstaat als de rijkste eiwitbron ter wereld. En dan quinoa, chiazaad, zeewier, rauwe honing, tarwegras, chlorella, kokosbloesemsuiker… Het is een willekeurige greep uit het assortiment superfoods, dat varieert van algen, zeegroenten, zaden, graden en bijenproducten tot cacao, bessen, vruchten en kokosproducten. Deze bonte verzameling vult de ultragezonde schappen in supermarkt, natuurwinkel of drogist.

Rijk aan veel

Wanneer noemen we iets eigenlijk een superfood? “Het zijn producten met vaak een relatief hoog gehalte aan vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en antioxidanten”, vertelt Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen Universiteit. Zo zit in tarwegras veel vitamine A, C, E, B1, B2, B6 en K en is de gojibes rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6, C en E. Of neem hennepzaad. Een lepel hiervan in de pasta of salade en die is in één klap voorzien van een stevige dosis calcium, magnesium en fosfor (onder meer belangrijk voor botten en spieren en goede werking van de zenuwen) en minstens zestien andere mineralen. Beroemd is ook quinoa. De zaadjes van deze Zuid-Amerikaanse plant leveren een goede portie eiwitten én zijn een bron van onverzadigde vetzuren. Van dat soort gezonde vetten zitten er bijvoorbeeld ook veel in chiazaad. Bijenpollen en rauwe cacao zijn tot superfoods verheven door hun hoge concentratie antioxidanten (die maken bepaalde slechte stoffen in het lichaam onschadelijk). Macapoeder kreeg die status om zijn adaptogenen: stoffen die sommige lichaamsfuncties zouden verbeteren en goed zijn voor het energieniveau.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen