Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Willeke (58) had voetproblemen: “Ik had dikke, pijnlijke knobbels op mijn hielen”

Premium

Willeke (58) had voetproblemen: “Ik had dikke, pijnlijke knobbels op mijn hielen”

Scheve tenen, knobbels, platvoeten. Voetproblemen komen veel voor. Gelukkig is er voor de meeste klachten een goede remedie, van steunzolen, online therapie tot, in het uiterste geval, een operatie. “Het is zo bijzonder om te zien dat mensen door een behandeling weer pijnvrij kunnen bewegen.”

De voet is een ingenieus lichaamsdeel en bestaat uit 26 botjes, 33 gewrichtjes, 107 banden en 19 spieren en pezen. Al die fijne onderdelen vormen samen een flexibele en krachtige basis voor de rest van het lichaam, maar maken de voeten ook kwetsbaar. Het maakt voeten ook kwetsbaar. Naar schatting de helft van de mensen komt met zijn of haar voeten ooit terecht bij een arts of therapeut of zou daar onder behandeling moeten zijn. Het gaat daarbij om 4 keer zo veel vrouwen als mannen. Het idee is dat dit ligt aan het dragen van verkeerde schoenen, met name krappe, strakke schoenen en de hoge hakken die vrouwen graag dragen. Maar het blijkt dat ook hormonale veranderingen minstens zo veel invloed op voetproblemen hebben.

Tijdens de zwangerschap neemt het lichaamsgewicht toe en worden de banden van het bekken losser ter voorbereiding op de bevalling. Dit gebeurt niet alleen in het bekken, maar ook in de voet, die begint door te zakken. Daardoor kunnen je voeten na een eerste zwangerschap vaak met een schoenmaat groeien. Bij volgende zwangerschappen neemt het doorzakken toe, wat een grote verandering voor de voet betekent. Ook de menopauze heeft invloed op de voeten, hormoonveranderingen en gewichtstoename kunnen leiden tot doorgezakte voorvoeten.

Op hoge hakken

In de Middeleeuwen liepen mannen op hakken en puntschoenen. Destijds hadden mannen vaker dan vrouwen een hallux valgus oftewel een scheve grote teen met een knobbelige vergroeiing. Nu zijn het vooral vrouwen die aan deze aandoening lijden. De aanleg voor hallux valgus is erfelijk, maar schoenen die smal toelopen geven de voet letterlijk een duw in de verkeerde richting. “Het gewricht waarmee de grote teen is verbonden aan de voet raakt in de verdrukking doordat het bot in de middenvoet naar buiten draait, waardoor er irritatie ontstaat bij de aansluiting van de grote teen. En dat veroorzaakt op den duur een knobbel aan één of beide voeten”, legt fysiotherapeut Ernst den Hertog uit.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen