Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De waarheid over suiker: ”De aanleg om suikerverslaafde te worden is deels erfelijk”

Premium

De waarheid over suiker: ”De aanleg om suikerverslaafde te worden is deels erfelijk”

Zit een voorliefde voor zoetigheid in de genen? Is suiker echt zo slecht? Moeten we het koekje bij de koffie maar schrappen? Gezondheidsjournalist Hanny Roskamp vertelt ons de ongesuikerde waarheid.

Hoe komt het toch dat we met moeite 2 sinaasappels wegkrijgen, maar moeiteloos een hele reep chocolade (of 2…) eten? Onze drang naar suiker en vet is aangeboren. Dat is al in de oertijd ontstaan. Toen moest de mens voortdurend op zoek naar voedsel om in leven te blijven. Met de vondst van een fruitboom of een bijennest vol honing kon onze voorouder weer dagen vooruit.

Lege calorieën

Nu liggen de winkels vol met snoep en ander zoetigheid. Fabrikanten zijn er dol op, want net als zout en vet zorgt suiker ervoor dat alles beter smaakt, waardoor ze er meer van kunnen verkopen. Suikers zijn ‘lege calorieën’: ze geven wel energie, maar nauwelijks belangrijke bouwstoffen en vezels. Daardoor vullen en voeden ze niet en kunnen we eindeloos blijven eten van zoetigheid. Een zak Engelse drop van 200 gram (22 suikerklontjes) of een reep melkchocolade van 200 gram (19 suikerklontjes) gaat er zonder veel moeite in. Er zijn mensen die in een uur tijd gemakkelijk een liter cola (17 suikerklontjes) wegdrinken. Bovendien zorgt suiker voor een enorme kick in het genotscentrum in de hersenen, de nucleus accumbens. Ook dat maakt ophouden met eten moeilijk. Daarom zien sommige wetenschappers suiker als een verslavende stof.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen