Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit moet je weten over winden en scheten: “Mensen met een angststoornis, hebben vaak problemen met hun darmflora”

Premium

Dit moet je weten over winden en scheten: “Mensen met een angststoornis, hebben vaak problemen met hun darmflora”

Tien tot twintig scheten per dag is heel normaal. Laat ze maar lekker gaan, want ophouden kan leiden tot buikpijn en andere ongemakken.

“Vrouwen zouden vaker een keiharde scheet in een volle lift moeten laten”, zei columnist en schrijfster Marianne Zwagerman eens in een interview over onderhandelen. “Die schaamteloosheid kan vrouwen ook op andere vlakken helpen, bijvoorbeeld aan de onderhandelingstafel.” De meeste vrouwen zouden er niet aan moeten denken, maar er zijn ook uitzonderingen. “Soms laat ik er een in de rij bij de kassa en roep: ‘Dat was ik!’”, zegt Joyce (35). “Mensen kijken me boos aan, maar ik moet erom lachen. Thuis houden we vaak wedstrijden, soms klinken ze zo hard dat de kat zich een ongeluk schrikt. Ik zeg altijd: beter een scheet voor iedereen dan buikpijn voor mij alleen.”

Gaat het in je buik niet goed,  dan merk je dat aan je humeur

Joyce is een uitzondering. De meeste vrouwen hebben een stuk meer moeite met winderigheid, in tegenstelling tot kinderen en mannen trouwens, die er vaak net zo veel plezier aan beleven als Joyce. Zo laat mijn twaalfjarige zoon zo’n zeven keer per dag een ‘dikke dampoe’, een gebruik dat zijn achtjarige zusje enthousiast van hem overneemt. Ikzelf vind het vooral onsmakelijk, ongepast en onbeleefd, en stuur ze met regelmaat naar de gang om geen getuige te hoeven zijn van het geluid en de stank. Ik moet er niet aan denken dat ik er een in gezelschap laat, terwijl mijn partner er volkomen onbewogen onder blijft als het gebeurt.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen