Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ziek door implantaten: “Ik woog op een gegeven moment nog maar 38 kilo”

Premium

Ziek door implantaten: “Ik woog op een gegeven moment nog maar 38 kilo”

Een kunststof ‘matje’ of bandje kan een verzakking van de blaas of baarmoeder verhelpen. Sinds kort blijkt dat deze implantaten bij sommige vrouwen ernstige bijwerkingen hebben. Wat is de visie van artsen hierop? En hoe ziet je leven eruit als je, door die bijwerkingen, niet meer normaal kunt functioneren?

Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt na een bevalling te maken met een vorm van verzakking. En: hoe ouder je bent, hoe groter de kans op verzakking of verzwakking van de onderste regionen. Soms is het de baarmoeder of blaas, maar ook de endeldarm kan verzakken – of een combinatie van organen. Urine- of ontlastingverlies kan een vervelend gevolg zijn. Bij een verzakking of incontinentie plaatsen artsen tegenwoordig vaak een bekkenbodemmatje of een TVT-O bandje, dat de urinebuis ondersteunt. Zo’n implantaat – ook wel ‘mesh’ genoemd – is van kunststof, en wordt ook gebruikt bij navel- en liesbreuken.

Een bekender implantaat is de borstprothese. Die zorgde voor de nodige beroering toen sommige prothesevarianten gingen lekken of ingekapseld raakten. Hierdoor kregen vrouwen allerhande klachten, variërend van extreme vermoeidheid en concentratieverlies tot niet eens meer kunnen lopen. Dat de plastic meshes vergelijkbare klachten konden geven, was nauwelijks bekend. Tot voor kort.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen