Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Annekes zoon stapte uit het leven: “Nog steeds valt een gesprek soms stil als ik binnenkom”

Premium

Annekes zoon stapte uit het leven: “Nog steeds valt een gesprek soms stil als ik binnenkom”

Dertien jaar geleden sprong de enige zoon van Anneke Harmsen (59) van de Euromast. Om grip te krijgen op haar verdriet, ging ze schilderen en kleine kunstvoorwerpen maken. “Ik heb mezelf therapie gegeven.

“Nog steeds valt een gesprek soms stil als ik binnenkom. Dan gaat het over de kinderen en dat vinden mensen dan pijnlijk voor mij. ‘Praat maar door hoor!’, zeg ik dan zo luchtig mogelijk. ‘Vertel maar over je kinderen, haal herinneringen op. Dan doe ik dat ook.’ Ik heb zo veel mooie herinneringen aan Thomas. Als ik daar niet meer over mag praten, heb ik helemaal niks meer.
Een kind dat zelfmoord pleegt, daar verbleekt alles bij. Vanaf het begin was ik degene die het bespreekbaar maakte. Andere mensen wisten niet wat ze moesten zeggen. Het was te groot. Mensen ontweken me, soms letterlijk. Dan zag ik ze snel naar de overkant van de straat lopen om mij maar niet tegen te hoeven komen. Opeens was ik een schrikbeeld geworden. Iemand moest het draaglijk zien te maken en omdat niemand die taak op zich nam, deed ik het zelf maar.” 

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen