Zoek binnen:

De valkuilen van een zzp’er: “Als zzp’er moet je lef hebben en tegen onzekerheid kunnen”

Premium

De valkuilen van een zzp’er: “Als zzp’er moet je lef hebben en tegen onzekerheid kunnen”

Veel mensen dromen van zelfstandig ondernemerschap. Maar soms is die droom een stuk mooier dan de werkelijkheid. Want van alle werkenden lopen zzp’ers het grootste risico op armoede.

Ondanks de economische voorspoed groeit de armoede onder zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Tussen 2016 en 2017 steeg het aantal onder de armoedegrens van 8,1 naar 8,6%, blijkt uit cijfers van het CBS. Die grens ligt voor alleenstaanden op € 1040,- per maand. Voor alleenstaande ouders met één kind gaat het om maandelijks € 1380,- en voor een stel met twee kinderen om € 1960,-. Hoe korter de werkweek, hoe groter het risico op (langdurige) armoede. Van de zzp’ers die minder dan 24 uur per week werken, leeft een op de vijf onder de armoedegrens. Ook singles hebben vaker geldzorgen: van de alleenstaande zzp’ers is een kwart arm en van de alleenstaande ouders met een eenmanszaak bijna een vijfde. 

Dit is een Premium-artikel. Met een Libelle-account kun je gratis 3 Premium-artikelen per maand lezen. Maak een gratis Libelle-account aan of log in.