Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Opvallen in je eigen omgeving: “De liefde voor mij toch sterker dan hun principes”

Premium

Opvallen in je eigen omgeving: “De liefde voor mij toch sterker dan hun principes”

Ze vielen op in hun omgeving: Harriette, Sandra en Rianne. Waar de één geaccepteerd werd in het dorp waar ze woonde, was dat voor de ander ingewikkeld. “Ik wil kunnen zijn wie ik écht ben.”

omgeving - Hariette

Vrachtwagenchauffeur Harriette Faber (60) is de enige transgender in een Fries dorp.

“Na een huwelijk van vijfentwintig jaar heb ik mijn vrouw Siepie verteld dat ik liever door het leven ga als vrouw dan als man. Al van jongs af aan wist ik dat ik in het verkeerde lichaam ben geboren. Ik heb lang geprobeerd om deze gevoelens weg te drukken, tot het echt niet meer ging. Siepie had het er wel moeilijk mee, zij had het totáál niet zien aankomen. Hoe moest het verder tussen ons als ik in een vrouw zou veranderen? Als ze toen had gezegd dat ze dan niet meer met mij verder wilde, had ik het niet doorgezet. Siepie is de liefde van mijn leven, ze is zo belangrijk voor me. Uiteindelijk heeft ze het wel geaccepteerd, vooral omdat ze zag dat ik als vrouw veel gelukkiger ben. Ik zit nu beter in mijn vel en straal van oor tot oor.”

Wennen

“Tijdens carnaval en dorpsfeesten ging ik voor het eerst als Harriette de deur uit, maar verder hebben we het de eerste jaren stilgehouden. Buitenshuis was ik Harm en thuis was ik Harriette. Dan deden we de lamellen dicht en de deur op slot, zodat niemand mij als vrouw kon zien. Het is nu zo’n zeven jaar geleden dat ik de beslissing nam om écht als vrouw door het leven te gaan. Ik wilde starten met een hormoonkuur en het transitieproces in gang zetten. Ik koos er ook voor om dat niet in één keer wereldkundig te maken. Mensen raakten er langzaam aan gewend. We woonden destijds in Wommels, een dorpje in Friesland. Ondanks de Friese nuchterheid is er nooit vervelend gereageerd. Misschien ook omdat ik er zelf altijd open over was en de tijd nam om het mensen uit te leggen. Een religieuze buurman snapte er niks van. Ik vertelde dat Onze Lieve Heer ons heeft gevormd, maar er niet altijd over heeft nagedacht dat de binnen- en buitenkant wel bij elkaar moeten passen. Daar kon hij zich in vinden. Er zal ook vast geroddeld zijn, maar heeft niet iedereen daar weleens last van?

Ik denk dat je als transgender beter in een dorp kunt wonen dan in een grote stad. Als ik die horrorverhalen hoor van mensen die zomaar in elkaar worden geslagen, vreselijk. Dat heb je in een dorp niet, omdat iedereen elkaar kent. Natuurlijk moesten mensen wennen, maar ze accepteerden het wel. Hetzelfde geldt voor mijn ouders, mijn zus, collega- vrachtwagenchauffeurs. Iedereen op z’n eigen manier, de een maakt grapjes, de ander vraagt mij het hemd van het lijf.”

Zachter

“Eén moment is me heel erg bijgebleven. Mijn moeder mopperde tijdens de periode dat ik nog als Harm door het leven ging altijd op mijn kledingkeuze. Toen ik op een gegeven moment als Harriette bij haar op visite kwam, was ze helemaal overdonderd: ‘Wat zie jij er mooi uit!’ zei ze. De tranen sprongen mij in de ogen. Dat was zo’n bijzonder moment. Het voelt bevrijdend om eindelijk mezelf te kunnen zijn. Mijn geslachtsoperatie, nu drie jaar geleden, heeft me compleet gemaakt. Sindsdien voel ik mij écht vrouw. Het heeft mij als persoon ook enorm veranderd. Ik ben veel rustiger, zachter en geduldiger. Als Harm was ik altijd haantje de voorste, maar dat was puur om mijn ware ik te verbergen en dat hoeft nu niet meer. Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan inspireren om hun hart te volgen, om zichzelf te durven zijn. Je leeft maar één keer, waarom zou je daar niet het allermooiste van maken? De relatie tussen mij en Siepie is door de jaren heen alleen maar sterker geworden. We hebben elkaar in onze waarde gelaten. We hebben misschien geen seks meer zoals vroeger, maar we knuffelen nog steeds elke dag en we houden zielsveel van elkaar. Zij is mijn alles en dat zal ze altijd blijven.”

omgeving - Sandra

Sandra van Houwelingen (57) was het enige zwarte meisje in het witte Sliedrecht.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen