Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Nepnieuws: waarom geloven mensen in complotten?

Premium

Nepnieuws: waarom geloven mensen in complotten?

Het afgelopen jaar vlogen de complottheorieën ons om de oren. Corona zou zijn ontwikkeld in een lab in China, anderen beweren dat het virus wordt verspreid door 5G. Waarom geloven sommige mensen dat?

De 5G-zendmasten zijn de echte oorzaak van de pandemie, Paul McCartney is allang dood en is vervangen door een dubbelganger en de eerste maanlanding is nooit gebeurd, maar in een tv-studio opgenomen. Zomaar wat voorbeelden van complottheorieën. Hierbij wordt een oorzaak genoemd voor een gebeurtenis, zonder
dat er wetenschappelijk bewijs voor is, soms tegen alles in. In het tv-programma De wereld leert door beschreef cultureel socioloog Stef Aupers complottheorieën als ‘de gedachte dat er een kleine elite is die achter de coulissen de dienst uitmaakt en het leven beïnvloedt’.

Volgens historicus Maarten van Rossem kunnen mensen het niet verkroppen dat wanneer er een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt, deze door een enkele persoon of door een simpel toeval kan zijn veroorzaakt. Dat zou de reden zijn dat mensen vaak naar een andere verklaring zoeken, zo stelde hij ooit in het programma Pauw en Witteman.

Angst

Door de sociale media lijken complottheorieën vaker voor te komen. Sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen doet onderzoek naar dit onderwerp aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en heeft daar zo zijn twijfels bij. “Het is niet aangetoond dat ze tegenwoordig meer voorkomen”, zegt hij. “Wel zijn deze theorieën veel zichtbaarder en gaan ze meer rond onder jongeren. Verder zijn complottheorieën zo oud als de geschiedenis zelf. In de oertijd, toen we nog in groepen als jagers en verzamelaars leefden, was de kans relatief groot dat je werd vermoord door een andere groep. Daar hebben we de natuurlijke neiging vandaan om anderen te wantrouwen. Als mensen bang zijn, proberen ze zichzelf en hun naasten te beschermen, waarbij ze uitgaan van het ergste.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen