Catfishing, gehackte accounts, phishingmails, een vals sms’je van de bank: online oplichting neemt toe, dit coronajaar zelfs tot recordhoogtes. Hoe kun je je wapenen tegen al die trucs?
Toen Clara (54) een berichtje kreeg van haar zoon die vertelde dat hij een nieuwe telefoon had, zocht ze er in eerste instantie niets achter. Maar een halfuur later volgde nog een berichtje: “Hij vroeg hoe het met me ging en we kletsten wat over onze dag. Op een gegeven moment begon hij over een storing bij zijn bank, en of ik een factuur voor hem wilde betalen die haast had. Ik was aan het werk en reageerde niet direct, waarop er meteen een bericht met een nare ondertoon volgde: of ik hem soms niet vertrouwde. Daardoor kreeg ik argwaan: was dit mijn zoon wel? Ik zei dat ik het prima vond om hem te helpen, maar dat ik hem wel eerst even wilde spreken. Bellen was lastig, zei hij, want ‘zijn telefoon deed raar’. Vervolgens belde ik zijn vrouw, die nergens van afwist… net als mijn zoon, die gewoon naast haar zat! Dit had me zomaar honderden euro’s kunnen kosten.”
Clara had geluk dat ze net op tijd argwaan kreeg. Ze is namelijk zéker niet de enige die te maken krijgt met zo’n actie.
Verder
lezen?
Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!
-
Toegang tot unieke artikelen, breipatronen en iedere dag een nieuwe puzzel!
-
100% advertentie-vrij
-
Abonnees van het Libelle tijdschrift krijgen 50% korting
of
Inloggen