Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Rijker dan de rest: over grote financiële verschillende binnen de familie

Premium

Rijker dan de rest: over grote financiële verschillende binnen de familie

Het kan behoorlijk lastig zijn als iemand binnen één familie minder of juist veel meer te besteden heeft dan de rest. Hoe voorkom je scheve blikken, afgunst en onbegrip?

Profvoetballer Wesley Sneijder, die tegenwoordig tientallen miljoenen bezit, weet hoe het is om op een houtje te bijten. Hij werd geboren in de Utrechtse volkswijk Ondiep als middelste kind in een gezin met drie zoons. Vader Barry werkte bij een glijbanenfabrikant, moeder Sylvia deed het huishouden en kluste wat bij als schoonmaakster. Soms hadden ze aan het einde van de maand nog maar een paar gulden over om te eten. Toen Wesley een contract bij Ajax kreeg, kon het gezin eindelijk een auto kopen. En er zijn meer BN’ers die meer verdienen dan de rest van hun familie. Zoals Frans Bauer, wiens vermogen wordt geschat op zo’n zestien miljoen en die in een woonwagen opgroeide.

Meestal zijn de financiële verschillen binnen een familie niet zo spectaculair. Toch kunnen er allerlei redenen zijn waarom één familie-lid meer te besteden heeft: een huwelijk met een rijke partner, een succesvolle zaak of een prijs in de loterij. Andersom kan ook: een familielid raakt werkloos of gaat scheiden, waardoor hij of zij minder geld heeft. Deze financiële buitenbeentjes hebben vaak last van schaamte of schuldgevoelens ten opzichte van familieleden, vertelt familiepsycholoog Dave Niks. “Omdat je allemaal hetzelfde vertrekpunt hebt gehad, kunnen die financiële verschillen ongemakkelijk voelen.” 

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen