Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

10 vrouwen vertellen: wat ik leerde van mijn scheiding

Premium

10 vrouwen vertellen: wat ik leerde van mijn scheiding

Een huwelijk duurt volgens het CBS gemiddeld 14 jaar. In die tijd leren we onze geliefde, maar ook onszelf beter kennen. 10 gescheiden vrouwen vertellen wat ze – met de kennis van nu – anders hadden willen doen. 

Fiona (47) had beter naar haar eigen gevoel willen luisteren.
“Ik kookte, deed het huishouden, bracht de kinderen naar school en bleef thuis als ze ziek waren. Eigenlijk dacht ik altijd aan mijn man en kinderen, maar ik vroeg me nooit af hoe ik me zélf ergens bij voelde. Dat ging wringen toen ik als ondernemer steeds succesvoller werd. Op mijn werk voelde ik me krachtig en vrij, maar zodra ik thuiskwam, schoot ik meteen weer in die verzorgende, bijna onderdanige rol. Dat wilde ik niet meer. Mijn man en ik zijn in relatietherapie gegaan en gingen weekendjes weg, maar het had geen effect. Ik moest loskomen van hem om mezelf opnieuw te kunnen uitvinden.
In de jaren na mijn scheiding heb ik veel tijd en energie gestoken in het ontdekken van mijn eigen wensen en grenzen. Ik vond het niet makkelijk om mezelf altijd te vragen wat ik voelde en het daarna ook nog uit te spreken. Toen ik net begon met daten, ben ik dan ook een paar keer over mijn eigen grens gegaan. Ik was nog zo veel bezig met de ander, dat ik gewoon niet wist of ik bijvoorbeeld wel of niet met hem wilde slapen. Inmiddels luister ik beter naar mijn eigen gevoel en durf ik dat ook met anderen te delen. Het is jammer dat me dat in die 15 jaar met mijn ex niet is gelukt. We hadden het gezellig samen, maar een diepgaand contact was er niet. Achteraf gezien is dat logisch. Ik wist zelf niet wie ik was en liet mezelf niet zien, dan kun je niet verwachten dat er een diepe verbinding ontstaat.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen