Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psychologie: 7 stappen waarmee je de liefde een handje kunt helpen

Premium

Psychologie: 7 stappen waarmee je de liefde een handje kunt helpen

Wil je een relatie laten groeien en bloeien, dan is het een goed plan om de liefde goed te verzorgen. Daarom: 7 stappen die de liefde een handje helpen.

Hoe doen ze het toch, stellen die elkaar na 20 jaar samen nog verliefd in de ogen kijken? Hebben ze nooit ruzie? Zijn ze elkaar nooit zat? Hebben zij nooit tijden waarin ze nauwelijks verbondenheid voelen? We kennen de cijfers: één op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding, die andere 2 huwelijken dus niet. Welke vaardigheden zijn volgens deskundigen onmisbaar bij de groei en bloeien van een lange liefdesrelatie? Hieronder de 7 belangrijkste.

1. Zorg voor jezelf

In een relatie houd je rekening met de ander, maar het is minstens net zo belangrijk om te weten wat je zelf nodig hebt. Relatietherapeut en seksuoloog Nynke Nijman ziet in haar spreekkamer dat de meeste stellen vastlopen omdat een van beiden zichzelf heeft weggecijferd. Dat gebeurt vaak in het belang van partner of kinderen, maar gaat uiteindelijk ten koste van degene die zich wegcijfert. Nijman: “Uiteindelijk ben je zelf het belangrijkst in een relatie, net zoals je partner dat voor zichzelf is. Het is je taak om goed voor jezelf te zorgen, dat kun je niet van de ander verlangen.” Neem dus tijd om te sporten, met vriendinnen af te spreken, alleen te zijn en aan te geven wat belangrijk is in de omgang met elkaar. Wie niet goed voor zichzelf zorgt, kan er op den duur ook niet meer voor een ander zijn.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen