Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Overwin je grote en kleine angsten met de fear setting methode

Premium

Overwin je grote en kleine angsten met de fear setting methode

Bij belangrijke beslissingen spelen vaak allerlei doemscenario’s door ons hoofd, en dat kan verlammend werken. Want wat als…? Met de fear setting methode durven we, weloverwogen, wél tot actie over te gaan.

Ontslag nemen en voor jezelf beginnen, speechen op een bruiloft, alleen op vakantie gaan, je leidinggevende de waarheid zeggen, autorijden, een echtscheiding aanvragen, solliciteren op een hogere functie, koken voor een grote groep: bijna allemaal hebben we wel een droom, doel of verlangen. Iets wat we graag willen of waarvan we vinden dat we het écht, écht moeten doen. Maar we durven niet. Want tja, het kan faliekant misgaan. Dus blijven we maar liever veilig binnen onze comfortzone, ook al is dat niet waar we willen zijn.Is dat erg? Niet per se. Want zo’n slechte raadgever is angst ook weer niet. “Angst heeft een belangrijke functie, het voorkomt dat we onszelf onnodig in gevaar brengen”, zegt Iris Engelhard, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in angststoornissen. “Maar het kan ook verlammend werken en ervoor zorgen dat mensen onderpresteren of in apathie vervallen. Ook weten we dat er een verband is tussen angst en depressie. En in bepaalde gevallen kan angst er juist voor zorgen dat mensen zich aan risico’s blootstellen. Uit een onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat veel Amerikanen na de aanslagen op de Twin Towers niet meer durfden te vliegen. Ze pakten ook voor lange afstanden massaal de auto, waardoor er ineens veel meer verkeersongelukken gebeurden.”

De een laat zich sterker door angst sturen dan de ander en vrouwen hebben daar meer last van dan mannen. Engelhard: “Vrouwen ontwikkelen in ieder geval twee keer zo vaak een angststoornis.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen