Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Anouks dochter (15) durfde niet meer naar school: “Soms duwde ik haar letterlijk de deur uit”

Premium

Anouks dochter (15) durfde niet meer naar school: “Soms duwde ik haar letterlijk de deur uit”

De dochter van Anouk (49) veranderde in de brugklas van een vrolijk meisje in een angstige puber. Het werd zo erg dat ze niet meer naar school kon. “Flo bleef zitten, raakte haar vriendinnen kwijt en had nergens meer plezier in.”

Anouk: “Het ene moment zat mijn dochter Flo nog vol enthousiasme aan de keukentafel haar boeken te kaften en zich te verheugen op haar nieuwe leven op de middelbare school. Het volgende moment was er niets meer over van haar optimistische stemming. Na 2 maanden verkeerde ze in een permanente staat van paniek. Ze zeggen dat een mens 2 instinctieve reacties heeft als er gevaar dreigt: vluchten of bevriezen. Flo werd overspoeld door het leven op de middelbare school en bevroor. Ze weigerde te leren voor haar toetsen, wilde niet meer naar school. Wij begrepen er niks van, ze had leren altijd leuk gevonden. Ter voorbereiding op de middelbare school had ze zelfs met veel plezier een cursus Latijn gedaan.

Mijn man en ik zeiden: het is alsof ze tegen een muur is gelopen en niet ziet hoe ze erlangs of eroverheen kan. Het enige wat ze ziet is die muur. Er waren huilbuien van 3 uur, waarin ze al haar frustratie op mij richtte. Pas als ze helemaal tot het gaatje was gegaan, kon ik een beetje tot haar doordringen. Al vrij snel hebben we de school ingeschakeld. Er kwam een coach om haar te begeleiden, maar die concludeerde dat haar problematiek te complex was en dat ze andere hulp nodig had. Er volgde een faalangsttraining op school, die niet hielp. Thuis maakte ze ondertussen ruzie met iedereen. Ze wilde niet meer naar paardrijden en hockey. In een paar maanden tijd liep Flo volledig vast. We hebben haar nooit gepusht om gymnasium te doen, ze wilde het zelf heel graag en dat advies had ze op haar basisschool ook gekregen. We hebben haar na het eerste jaar een niveau laten zakken naar de havo/vwo, maar voor haar problemen maakte dat niet uit.”

Elk kind is anders

“Flo is de jongste van 3 kinderen. Een slim meisje. Ik weet nog dat ze een jaar of 7 was, naast me in de auto zat en zei: ‘Geschiedenis vind ik leuk, want als je geschiedenis snapt, dan snap je ook wat er nu gebeurt.’ Ze verbaasde ons regelmatig met haar wijze opmerkingen. Ze vond school altijd leuk, had veel vriendinnen, hield van sporten en is gek op dieren. Ze was alleen geen heel dapper kind. Haar oudere zus wandelde op vakantie zonder problemen bij de bakker binnen en bestelde in het Frans een brood. Dat deed Flo niet. Ze vond dingen snel spannend, werd het liefst gebracht door ons en kroop vaak en graag bij mij op schoot. Niks zorgelijks in onze ogen, elk kind is anders.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen