Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De kracht van zelfdiscipline: “Wilskracht trainen werkt hetzelfde als je bilspieren aanpakken”

Premium

De kracht van zelfdiscipline: “Wilskracht trainen werkt hetzelfde als je bilspieren aanpakken”

Een bak chips, netflixen, beginnen met sporten nog één dag uitstellen, of nee: nog een weekje… Dat lijkt heerlijk, maar echt blij word je er niet van. Gelukkig is zelfdiscipline te trainen, dan volgt dat goede gevoel vanzelf.

“Nadat mijn man was overleden besloot ik ons restaurant voort te zetten. En dat deed ik. Ik was er, zonder ook maar één dag over te slaan”, vertelt Anneliese (62). “Elke ochtend stond ik vroeg op om de groenten uit de moestuin te halen en bracht de rest van de dag met een strakke planning in de keuken door. Maar diezelfde discipline was ver te zoeken toen ik de kilo’s die ik was aangekomen wilde kwijtraken. Keer op keer zwichtte ik voor dat bakje cashewnoten, extra glaasje wijn of die Franse kaas. Zo sterk als mijn arbeidsethos was, zo belabberd was mijn wilskracht om mijn gewicht op peilte krijgen.”

Weerstand bieden

Soms wel, dan weer niet: zelfdiscipline lijkt geen in steen gebeitelde karaktereigenschap waarop we in elke situatie een beroep kunnen doen. Het is dan ook meer een vermogen, de kunst om weerstand te bieden aan verleiding en onmiddellijke bevrediging uit te stellen. Of, zoals de Amerikaanse gezondheidspsycholoog en expert op het gebied van wilskracht Kelly McGonigal het noemt, de ‘ik zal niet’-kracht. Ik zal geen sigaret opsteken, niet snoepen, niet in de uitverkoop onnodige dingen aanschaffen.

Langetermijndoel

Maar soms is discipline ook nodig om iets wél te doen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen