Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De kunst van het echt goed luisteren: de gouden formule voor een goed gesprek

Premium

De kunst van het echt goed luisteren: de gouden formule voor een goed gesprek

Het is de meest genoemde reden voor een scheiding: “We konden niet goed praten.” Vaak betekent dat: we konden niet goed luisteren. Journalist en psycholoog Francisca Kramer gaat op zoek naar de gouden formule voor een goed gesprek.

Ze zitten voor het eerst in mijn therapiekamer, Jules en Maartje. Hij is terughoudend en sceptisch, zij afwachtend en enigszins angstig. Het is het bekende cliché: Jules heeft een affaire gehad en alhoewel die voorbij is – hoe lastig hij dat soms ook vindt – blijft bij Maartje het alarm afgaan elke keer als hij ’s avonds een vergadering heeft. Het zal toch niet… Hij wordt er inmiddels stapelgek van. “Ik doe zó mijn best, maar ik lijk steeds opnieuw gestraft te worden.” Zij friemelt zenuwachtig aan haar oorbel, en zegt: “Maar jij moet op feestjes ook altijd bij de vrouwen zitten.” Hij rolt met zijn ogen en kijkt mij aan. “Dat bedoel ik nou…”
Wat hier gebeurt is iets wat elke relatietherapeut in zijn of haar kamer geregeld ziet: twee angstige mensen die geen gehoor vinden bij elkaar en vechten voor hun veiligheid. Bij haar loeit het innerlijke alarm, hij voelt een onophoudelijke stroom van frustratie en wanhoop. Hoe moet dit ooit nog goedkomen? 

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen