Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Kom erachter welk van de zeven Griekse godinnen je bent

Premium

Kom erachter welk van de zeven Griekse godinnen je bent

Iedere vrouw heeft wel wat eigenschappen van de zeven Griekse godinnen in zich. Maar welke godin overheerst? De ambitieuze Artemis, de huiselijke Hestia of de gepassioneerde Aphrodite?

De oude Grieken vertelden elkaar mythes die bol stonden van levenslessen. Hiervan konden mensen leren hoe ze het beste met moeilijke situaties konden omgaan. In de mythes speelden de twaalf belangrijkste traditionele goden en godinnen de hoofdrol: Zeus, Poseidon, Apollo, Ares, Hephaistos, Hermes, Hera, Demeter, Athene, Artemis, Aphrodite en Hestia. Naast dit twaalftal waren er  nog talloze iets minder belangrijke goden en godinnen, zoals Hades en Persephone.

De mythes werden bedacht door vertellers die de hoofdrolspelers, goden en godinnen, menselijke eigenschappen gaven. De goden waren jaloers, driftig, afgunstig, kinderachtig, ongeduldig en nog veel meer. Daardoor kwamen ze in situaties terecht die mensen maar al te goed kenden. De man van een
godin ging bijvoorbeeld vreemd. Of er moest een onmogelijke keuze worden gemaakt: een dilemma. En dan begon het Griekse drama.

Schaduwkanten

Ook honderden jaren later bieden mythes nog inspiratie voor ons dagelijkse leven. In de jaren tachtig zag schrijfster en psycholoog Jean Shonda Bolen dat ze aan de hand van de Griekse godinnen elk aspect van het vrouw-zijn kon typeren. Artemis, Athene, Hestia, Hera, Demeter, Aphrodite én Persephone inspireerden haar om het boek Godinnen in elke vrouw te schrijven. Daarin verwerkte ze haar ervaringen met cliënten als psycholoog. Het boek werd een groot succes omdat veel vrouwen zich herkenden in de beschrijvingen.

Elke godin vertegenwoordigt andere kwaliteiten: van intelligentie en zelfstandigheid tot zorgzaamheid en passie. Naast kwaliteiten hebben de godinnen ook schaduwkanten, die komen tevoorschijn als er conflicten of problemen zijn. Intelligentie heeft als schaduwkant bijvoorbeeld koelheid en afstandelijkheid, passie brengt als schaduw jaloezie met zich mee. Als een vrouw zich te veel richt op de kwaliteiten van één godin, wordt zij automatisch geconfronteerd met haar  schaduwkant. Een vrouw heeft misschien een sterke behoefte aan een gezinsleven met haar partner en kinderen in een veilig thuis. Als dat door omstandigheden niet lukt, kan ze kapotgaan van verdriet, ténzij ze in staat is zich te richten op andere aspecten in haar leven. Door zich meer te focussen op onafhankelijkheid en haar ambities bijvoorbeeld.

Jezelf beter begrijpen

Iedere vrouw heeft een of twee Griekse godinnen met wie zij zich het meest verbonden voelt. Sommige godinnen komen meer naar voren in bepaalde fases van het leven. Als een vrouw een partner zoekt om een gezin te beginnen, laten de huiselijke godin Hera en de verleidelijke Aphrodite zich meer zien. Als de kinderen de deur uit zijn en een vrouw misschien aan een nieuwe studie begint, is de wijze Athene aan de beurt. Bolen schrijft: ‘Als vrouw worden we gelukkiger als het lukt om vroeger of later de kwaliteiten van alle zeven godinnen in onszelf te ontwikkelen. Door kennis te maken met deze godinnen, leert een vrouw zichzelf kennen. Dat helpt haar om zichzelf te begrijpen en beter om te gaan met frustraties, problemen, keuzes en veranderingen. Ook kan het helpen om te begrijpen waarom iemand in relaties en vriendschappen tegen bepaalde patronen aanloopt.’

Hoe werkt het?

Bij iedere godin horen drie stellingen. Wie zichzelf in twee (of zelfs drie) van deze stellingen herkent, heeft de godin gevonden die het best bij haar past. Soms passen er  meerdere godinnen bij één vrouw. Tip: lees de beschrijvingen en probeer vooraf te raden of die ene vriendin of schoonzus een Aphrodite of een Persephone is. Eén ding is zeker: in iedere vrouw schuilt een bepaalde godin!

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen