Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Journalist Hanny Roskamp: “Het wordt tijd dat we ouderen gaan zien voor wat ze zijn”

Premium

Journalist Hanny Roskamp: “Het wordt tijd dat we ouderen gaan zien voor wat ze zijn”

Wat is dat toch, dat je als oudere in onze maatschappij niet meer mee lijkt te tellen? Journalist Hanny Roskamp (57) heeft er schoon genoeg van.

Op haar 89e pakte mijn moeder een aantal keren per week de bus om mijn zus een pan eten te brengen. Mijn zus leed aan niet-aangeboren hersenletsel en zou overlijden aan kanker. Mijn moeder liet zich door niets weerhouden om voor mijn zus te zorgen. Op een avond belde ze me huilend op. Ze stond bij de bushalte, het was ijskoud en ze had de bus terug gemist, en mijn zus was in een slecht humeur geweest. Toen ik voorstelde dat we het eten voortaan dan maar zouden laten bezorgen, wilde ze daar niets van weten: “Ik wil dit voor haar doen.” Mijn zus overleed in 2013, mijn moeder volgde in 2016 terwijl ze vredig in haar favoriete stoel zat. Ze had eerder die avond nog voor mij gekookt, de afwas gedaan en me uitgezwaaid. Ik denk dat de wens iets wezenlijks te doen voor anderen én het feit dat ze altijd actief is gebleven ervoor hebben gezorgd dat ze 92 jaar is geworden.

We worden ouder

Mijn moeder is niet de enige die zo’n hoge leeftijd bereikte, we worden met z’n allen steeds ouder. De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels op 82 jaar en maar liefst 31 procent van de mensen die nu 65 zijn, bereikt de leeftijd van 90 (in 1950 was dat maar 9 procent). Burgemeesters komen lang niet altijd meer persoonlijk langs om een 100-jarige te feliciteren met zijn of haar verjaardag, simpelweg omdat het er te veel zijn. Hoe dat kan? Versleten heupen en knieën kunnen worden vervangen, griepvaccinaties zorgen ervoor dat minder ouderen overlijden aan longontsteking door griep. Door de medische vooruitgang worden mensen gezonder oud. Nog niet zolang geleden was kanker een doodvonnis, tegenwoordig is het steeds vaker een ziekte die ongeneeslijk is, maar waaraan je niet meer automatisch overlijdt. Bovendien brengen steeds minder ouderen hun leven door in verzorgingshuizen. Van de 85- tot 89-jarigen woont driekwart nog zelfstandig; van de 90- tot 95-jarigen nog altijd 60 procent.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen