Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít is waarom je nu het Hawaïaanse ho’oponopono moet uitproberen

Premium

Dít is waarom je nu het Hawaïaanse ho’oponopono moet uitproberen

Met alle ellende in de wereld lijkt het geen slecht idee om in 2021 wat liever voor onszelf en elkaar te zijn. Ho’oponopono, de oude Hawaïaanse kunst van vergeving, leert ons hoe we dat kunnen doen.

Nadat Pam (45) vorig jaar een cursus volgde waarin ho’oponopono ter sprake kwam, nam ze zich voor het gewoon eens uit te proberen. “Hoewel ik het wat zweverig vond klinken, besloot ik het te gaan testen in simpele, alledaagse situaties waarin ik me aan iemand ergerde.” Zoals toen ze op een dag haast had, maar bij de kassa van de supermarkt achter een oudere dame stond die alle tijd nam om het kleingeld voor haar boodschappen uit te tellen. I’m sorry, forgive me, thank you, I love you: oftewel het spijt me, vergeef me, dank je, ik hou van je, zei ik een paar keer in gedachten tegen haar. En meteen merkte ik hoe er een bepaalde rust over me kwam. Mijn boosheid ebde weg en maakte plaats voor geduld en medeleven voor deze vrouw die, zich van geen kwaad bewust, zo driftig met haar muntjes in de weer was.”

Excuses, vergeving en liefde

Als essentieel element van Huna, een oude spirituele levensfilosofie, maken lokale sjamanen op Hawaï al eeuwen gebruik van ho’oponopono. Ho’o betekent ‘maken’ en pono ‘goed’, en als zodanig staat het woord voor het rechtzetten van conflicten om harmonie en vrede te bewerkstelligen. Niet alleen tussen mensen onderling trouwens. Want omdat we vooral zelf ongelukkig worden van het vasthouden aan onze negatieve emoties, die we bovendien zelf creëren, gaat het er ook om om onszelf te vergeven. Vandaar de dubbele pono in ho’oponopono.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen