Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít is waarom huid-op-huidcontact zo belangrijk is zelfs in deze gekke tijd

Premium

Dít is waarom huid-op-huidcontact zo belangrijk is zelfs in deze gekke tijd

Een stevige omhelzing of een warme knuffel horen bij onze dagelijkse basisbehoeften. Maar hoe doen we dat in coronatijd, op anderhalve meter afstand?
Opeens dook het woord afgelopen jaar overal op: huidhonger. Eigenlijk bestaat de term al veel langer en het is niet moeilijk te begrijpen wat ermee wordt bedoeld: het lichaam mist het enorm om te worden aangeraakt. Schrijfster Saskia Noort wijdde er een column aan in het Algemeen Dagblad, ze schreef: ‘Huidcontact is een primaire levensbehoefte, onze lichamen hongeren ernaar. Het verzacht pijn, laat onze bloeddruk dalen, vermindert de stresshormonen, geeft ons een blozende gloed, het verbetert de spijsvertering en ik ben ervan overtuigd dat het wonderen doet voor onze weerstand.’Het probleem is alleen: elkaar aanraken wordt ons vanwege de coronamaatregelen dringend afgeraden. Ook de 1,5-metersamenleving maakt die troostende arm om ons heen een stuk minder vanzelfsprekend, zeker voor wie geen partner of kinderen heeft. Die afstand is natuurlijk begrijpelijk, maar doet wel iets met ons geestelijke en lichamelijke welzijn. Overigens stelde corona ook mensen mét een partner op de proef. Door het vele thuiswerken, al dan niet met kinderen, kwamen we nog meer op elkaars lip te zitten en leek elke dag hetzelfde. Daardoor was het nog moeilijker dan voorheen om voldoende échte aandacht aan elkaar te besteden. De verwachting is dat het aantal echtscheidingen, burn-outs en zelfs depressies door de afgelopen lockdownperiode zal stijgen.

Hechting

Hopelijk duurt het niet fysiek kunnen aanraken van iedereen die niet tot het eigen huishouden behoort niet lang, zegt Marijke Sluijter, auteur van het boek Aanraken, een levensbehoefte. Zij stelt dat aanraken een essentieel onderdeel is van de menselijke intelligentie: “Als dat blokkeert, gaat dat ten koste van ons functioneren.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen