Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De kracht van een gebroken hart: dit kun je leren van een verloren liefde

Premium

De kracht van een gebroken hart: dit kun je leren van een verloren liefde

Iedereen die ooit verlaten is door een geliefde weet: het kan voelen alsof het nooit meer goed komt. Toch kunnen we, na de periode van rouw, veel leren van ons gebroken hart.

In de serie I.M., afgelopen december uitgezonden op NPO en gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1998, wordt het gebroken hart op verscheurende wijze in beeld gebracht. Het verhaal gaat over de intense en symbiotische liefde tussen presentator Ischa Meijer en schrijfster Connie Palmen. Vier jaar lang zijn ze niet bij elkaar weg te slaan en proberen ze de gekmakende eenzaamheid en verlatingsangst van Ischa het hoofd te bieden. Elke aflevering begint met een scène van de begrafenis op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Een intens verdrietige Connie, die in een zwarte auto langs een haag van rouwende mensen rijdt. Connie bij het open graf, waar ze een hand zand en dan een roos op gooit. Het meest heftige beeld van haar wanhoop is bewaard voor de laatste scene, als je Connie, nadat ze een dagje in Limburg is geweest en inmiddels weet dat hij is overleden aan een hartstilstand, in paniek door de gangen van het ziekenhuis ziet rennen, naar de kamer waar haar geliefde ligt. Ze trekt het laken van Ischa’s gezicht, klimt boven op hem en grijpt hem met een oerkreet van verdriet in zijn broek.

Pijn, zweten en benauwd

Als Connie Palmen toen een cardiologisch onderzoek had laten doen, dan was er kans geweest dat haar hart een afwijking had laten zien. Ons hart reageert namelijk sterk op stressvolle gebeurtenissen, zo schrijft cardioloog Angela Maas in haar boek Hart voor vrouwen. Er bestaat zelfs een officiële naam voor: het gebroken-hartsyndroom.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen