Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít is waarom we allemaal liegen: “Zelfbedrog kan maatschappelijk veel kapotmaken.”

Premium

Dít is waarom we allemaal liegen: “Zelfbedrog kan maatschappelijk veel kapotmaken.”

Uit gêne, om iets te verbergen of om jezelf beter uit de verf te laten komen: iedereen liegt. Dagelijks en meerdere keren. Waarom doen we het en hoe schadelijk zijn die kleine en grotere leugens? 

Voor ik het wist, was het gebeurd. Tijdens een herfstige avondwandeling had ik in een opwelling een lampionplantje geplukt. Een wilde, dacht ik, dus niet uit een tuin. Dat had ik verkeerd gedacht. Uit het niets kwam een oudere mijnheer op me afgebeend. “Mooi hè, mevrouw?” “Nou!”, zei ik nog opgewekt, terwijl ik onraad begon te ruiken. “Maar dat plantje is niet van u”, vervolgde de man. Waarop ik zei – en vraag me niet waarom: “Ach, pardon, dat wist ik niet. Maar dat mag best van deze mensen, denk ik, ik ken ze wel.” Drie keer raden wat zijn antwoord was… “U heeft zojuist een plant uit míjn achtertuin geplukt. En ik heb u nog nooit gezien.”

Tweede natuur

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ’m wel. Hoe braaf we het ook ontkennen: we liegen allemaal wat af. Gemiddeld twee keer per dag zelfs, al denken onderzoekers van het Erasmus MC dat dit aantal in werkelijkheid nog veel hoger ligt. Althans, als de respondenten in hun onderzoek uit 2018 op de vraag ‘Hoe vaak per dag vertelt u een leugentje?’ écht eerlijk antwoord hebben gegeven. Dat zullen ze nooit zeker weten.

Terwijl een leugentje om bestwil helemaal zo erg niet is. Het kan helpen de sfeer niet te verpesten en een emotionele band te versterken. Tegen die (schoon)zus of vriendin zeggen dat ze heerlijk heeft gekookt, terwijl je haar gerecht nooit zelf zou maken, kan dan ook niet zo veel kwaad. Dat geldt ook voor de meest vertelde leugens: ‘Ik ben onderweg’ of ‘Ik kom eraan’. Helaas is maar 2% van al ons dagelijkse gelieg bedoeld om de boel gezellig en sociaal te houden. De overige 98% dient om een mooier en beter beeld van onszelf neer te zetten (categorie ‘Ik flos elke dag’, 8%), om onze fouten te maskeren (categorie ‘De brug stond open/er was file’, 22%), omdat we hopen er economisch voordeel mee te behalen (categorie ‘Gegarandeerd de laagste prijs!’, 31%) of om ergens onderuit te komen (categorie ‘Sorry, je mail zat in mijn spambox, daarom reageerde ik niet’, 37%).

Kortom: liegen is voor ons allemaal een tweede natuur. De vraag is dan ook niet óf we het doen, maar wel: waarom. Wanneer wordt dat een probleem? En kunnen we eigenlijk aan iemand zien of hij of zij liegt?

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen