Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Lockdowntwijfels: stoppen of knokken voor je relatie?

Premium

Lockdowntwijfels: stoppen of knokken voor je relatie?

Nu stellen door de lockdown meer dan ooit op elkaars lip zitten, slaan misschien ook de twijfels toe. Wanneer is er nog genoeg om voor te vechten en wanneer is het beter er om een punt achter te zetten?

Harvard University deed de afgelopen eeuw een wel heel bijzonder onderzoek naar geluk. Het onderzoek duurde maar liefst 75 jaar. Van 1939 tot 2014 volgden wetenschappers het fysieke en emotionele welzijn van 724 mensen: een groep bevoorrechte personen (Harvard-studenten) en een groep mensen uit een arme wijk in Boston. Het bleek dat degenen met de meest hechte relaties (met vrienden, familie, een partner) het gelukkigst én het gezondst waren. Dat gold voor beide groepen. Geld, roem, IQ en aanzien waren vele malen minder belangrijk. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat mensen met een gelukkig huwelijk minder te maken kregen met emotionele én fysieke pijn. Ze presteerden beter bij geheugentests en hadden minder kans op dementie. En omdat ze vaker werden aangeraakt, hadden ze minder last van stress. Let wel, dit ging om mensen met een gelukkig huwelijk. Degenen met veel problemen binnen hun relatie hadden deze voordelen niet.

Bewust aandacht

Een fijne, lange liefdesrelatie is dus goed voor onze gezondheid en voor ons geluksgevoel. Maar we weten allemaal dat samen oud worden niet vanzelfsprekend is: een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen