Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Boost je mentale weerstand: “Zonder tegenslag bestaat er ook geen groei”

Premium

Boost je mentale weerstand: “Zonder tegenslag bestaat er ook geen groei”

De een is al van slag als de caissière wat kortaf is, de ander doorstaat allerlei ellende zonder te piepen. Hoe kan dat? En kun je je geestelijke veerkracht ook vergroten?

Gezond eten, genoeg bewegen en op tijd naar bed – leefregels genoeg om de fysieke weerstand te vergroten. Maar hoe zit dat met onze mentale weerstand? Daar bestaan eigenlijk geen leefregels voor. Gek eigenlijk, want ons geestelijke welbevinden is minstens zo belangrijk als onze fysieke gezondheid. Zeker ten tijde van een pandemie, die niet alleen fysiek, maar ook mentaal grote gevolgen heeft.

Vallen en opstaan

Hoe blijven we mentaal een beetje gezond? Als iemand dat weet, is het emeritus hoogleraar Positieve Psychologie Jan Auke Walburg, die zich al decennialang bezighoudt met de vraag wat mensen gelukkig maakt. Walburg: “Om te beginnen is het erg belangrijk om te erkennen dat tegenslag nu eenmaal bij het leven hoort. Vanaf het moment dat we worden geboren, krijgen we ermee te maken. We vallen, krabbelen weer op: zo leren we lopen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de mens van nature tegenslag opzoekt, om zich te kunnen ontwikkelen. Zonder tegenslag bestaat er ook geen groei.”

Omgaan met tegenslag

In culturen zoals de onze, waarin het over het algemeen goed gaat en we – corona even buiten beschouwing gelaten – geen grote rampen hoeven te overwinnen, zie je volgens Walburg dat mensen eerder van binnen problemen gaan ontwikkelen. Walburg: “Ze krijgen last van stress, kunnen zich niet meer ontspannen, worstelen met de balans werk-privé.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen