Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit is waarom opkomen voor jezelf zo belangrijk is: “Ons innerlijke loeder is de hoeder van ons hart”

Premium

Dit is waarom opkomen voor jezelf zo belangrijk is: “Ons innerlijke loeder is de hoeder van ons hart”

Als een man assertief is, vinden we dat heel normaal. Maar een vrouw die voor zichzelf opkomt, wordt al snel bazig genoemd. Tóch doen, zegt schrijfster Stella Bergsma, die zelf behoorlijk scherpe nagels heeft. Het geeft kracht.

“Vind jij jezelf een slechte vrouw?”

Ik zit aan het diner bij een boekpresentatie. De man naast me kijkt alsof hij kans denkt te maken op een journalistieke prijs met zijn diepgaande vraag. Triomfantelijk wil hij me wijn bijschenken, maar ik heb mijn glas net aan mijn lippen. “Slecht?”, bubbel ik met volle mond. “Hoe dat zo?”

“Nou”, zegt hij, terwijl hij zijn ogen tot speurende spleetjes knijpt. “Je bent toch gemeen?”

“Gemeen?” Ik verslik me bijna. “Hoe kom je daar nou bij?”

“Zo sta je bekend, jij bijt van je af. Een dame met haar op de tanden.” Hij lacht er verontschuldigend bij.

“En dat is gemeen?”, vraag ik verbijsterd.

“Ik bedoelde het goed, hoor.” De onderzoeksjournalist is duidelijk beledigd.

Ik voel een ongenoegen-oprisping opkomen, maar voor de goede sfeer zwaai ik mijn glas zijn richting op. Hij schenkt me bij en we babbelen nog wat. Toch krijg ik het voorval de rest van de avond niet meer uit mijn hoofd.

Eindelijk een weerwoord

Ook de volgende dag houdt het me nog bezig. Slecht? Hoe kan iemand dat van me denken? Ja, ik kan scherp zijn, maar dat is soms ook wel nodig. Zeker als je opiniestukken schrijft en iedereen een mening over je heeft. Waarom zit het me dan dwars? Ik kan er zelfs niet van slapen, tot het antwoord me opeens te binnen schiet. Ik moet lachen omdat ik me een Jan, Jans en de kinderen-stripje herinner waarin Jan wordt beledigd door een vent en ook pas midden in de nacht rechtop in bed een weerwoord heeft gevonden. “O ja? Heb jij een leukere vrouw? Nou, mijn vrouw heeft een leukere man!” Zo zou ik nu tegen mijn diepte-interviewer willen zeggen: “Je noemt mij gemeen terwijl je het zelf bent, en dan ga je zitten mokken om je eigen brokken.”

Misschien bedoelde hij het echt goed. Het klopt alleen gewoon niet helemaal. Wanneer een man assertief is, vindt iedereen dat stoer of vanzelfsprekend, maar wanneer een vrouw voor zichzelf opkomt, is ze een vals kreng. Dit zal een reden zijn waarom vrouwen zich vaker inhouden. Ook ik was in die val getrapt. Ik had verdorie wel gemener mogen zijn tegen die mislukte Sven Kockelmann. Dan had híj ervan wakker gelegen, niet ik! Na die gedachte lig ik al gauw te spinnen als een poes.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen