Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psychologie: Patiëntje nooitgenoeg: “Een rugpijn is meteen een hernia”

Premium

Psychologie: Patiëntje nooitgenoeg: “Een rugpijn is meteen een hernia”

Niemand is graag ziek, maar sommige patiënten drijven hun naasten tot wanhoop. Omdat ze vreselijk overdrijven, zwelgen in zelfmedelijden of goede adviezen in de wind slaan. Tips voor een moeilijke ziekenboeg.

Ziek zijn is geen pretje. Als je lichaam je in de steek laat, heeft dat effect op het mentale welbevinden. Het is lastig om te merken dat iets wat zo vanzelfsprekend leek, namelijk dat alles werkt zoals het hoort, dat niet meer is. Van nature lijden mensen doorgaans aan een zekere mate van onrealistisch optimisme: we schatten de kans om ziek te worden voor onszelf kleiner in dan voor anderen. Wel zo prettig, het voorkomt dat we continu in angst leven. Maar als het noodlot dan toch toeslaat, zijn we daar slecht op voorbereid. Waarom overkomt mij dit?, vragen veel mensen zich dan af.

In deze emotionele rollercoaster wisselen paniek, boosheid, angst, verdriet en hoop elkaar af. Dat heeft niet alleen impact op de zieke zelf, maar ook op de omgeving. “Een ziekte heb je niet alleen, die raakt ook de mensen om je heen”, zegt Mariët Hagedoorn, hoogleraar gezondheidspsychologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Het kan mensen dichter bij elkaar brengen, maar ook voor verwijdering zorgen. Bijvoorbeeld als de een emoties wil uiten, terwijl de ander die liever wegwuift.” Hoe iemand reageert hangt natuurlijk af van de ernst en duur van de ziekte. “Daarnaast zijn er grote individuele verschillen”, aldus Hagedoorn. “Maar van de stress die ziekte met zich meebrengt word je niet per se een leuker mens.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen