
Premium
Je kunt nu onbeperkt alle Libelle Premium-artikelen lezen zonder reclame. Binnen 24 uur ontvang je een bevestigingsmail.
Veel plezier!
Premium
De een heeft er sneller en vaker last van dan de ander. Maar dat spanning een reactie oproept, dat weten we allemaal. Over stress en wat het met ons doet.
Een naderende deadline, terwijl er nog zo veel te doen is. Dat ene belangrijke ingrediënt voor het diner vergeten, terwijl de eters al aanbellen. De afslag gemist en de navigatie geeft aan dat de nieuwe aankomsttijd een half uur te laat is. Situaties waarvan veel mensen in de stress schieten. In plaats van rustig bedenken wat het beste plan van aanpak is, raken we in paniek, gaan snauwen, worden boos, nemen overhaaste beslissingen of doen van schrik helemaal niets meer. Met als resultaat dat we niet zelden schoorvoetend onze excuses moeten maken of anderszins moeten puinruimen.
Toch zijn dit soort reacties vanuit evolutionair oogpunt nuttig en zelfs levensreddend, zegt neurowetenschapper Erno Hermans, stressonderzoeker bij het Radboud MC. “Toen er nog achter elke rots een roofdier kon zitten, moesten we razendsnel beslissingen kunnen nemen: wegrennen, vechten of ons doodstil houden. Wie op dat moment eerst eens even goed ging nadenken, was er geweest.” En ook zonder dat er bloeddorstige leeuwen op de loer liggen, kunnen onze stressreacties waardevol zijn, benadrukt Hermans. “Snel reageren is soms nog steeds noodzakelijk, bijvoorbeeld als de auto voor je plotseling remt. Zonder stressreactie zouden we het niet lang maken.” Maar, geeft hij toe: “Bij de meeste stresssituaties waarmee we nu in ons dagelijks leven te maken hebben, is het niet heel handig om primair te reageren.”
Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!
€2,99
per maand
of Inloggen