Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psycholoog Francisca Kramer: “Neem zelf de verantwoordelijkheid en wees daarbij mild”

Premium

Psycholoog Francisca Kramer: “Neem zelf de verantwoordelijkheid en wees daarbij mild”

Psycholoog Francisca Kramer ziet ze geregeld: cliënten die hun ouders de schuld geven van hun emotionele problemen. Maar is dat terecht? Wat kun je doen om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven?

Boos zit ze op de bank in mijn praktijk. Ze weet het zeker: door haar moeder kan zij geen enkele man aan zich binden. Haar moeder is alcoholist en een tiran die haar leven heeft verpest. De dochter in kwestie is een vrouw van 38 met een goede baan bij een internationale organisatie.

Verliefd

De expat op wie ze verliefd werd en met wie ze ruim een jaar een relatie had, bleek een gezin te hebben in Engeland. De man dáárvoor zou zijn vrouw voor haar verlaten, maar besloot op het laatste moment toch anders. Allemaal de schuld van haar moeder.

Eetstoornis

Een andere cliënt heeft een eetstoornis. Als ze gestrest is, laat ze de spanning oplopen, rent uiteindelijk naar de supermarkt, gooit de kar vol met chipito’s, gevulde koeken en bakken ijs waarna ze thuis in bed alles achter elkaar naar binnen propt om vervolgens over te geven en de volgende dag verder te gaan met calorieën tellen. Dat is haar vaders schuld, want die zei op haar 13de dat ze mollig was en niet twee keer mocht opscheppen bij het avondeten.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen