Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psychologie: Waarom je richten op wat goed gaat gelukkiger maakt

Premium

Psychologie: Waarom je richten op wat goed gaat gelukkiger maakt

In plaats van aandacht geven aan wat er beter kan, kunnen we ons beter richten op wat al fijn en goed is. Want écht blij word je pas van een positieve kijk op het leven.

Waarom lukt het nu niet om de belastingformulieren in te vullen, 3  keer per week te sporten, consequent te zijn tegen de kinderen, een diner voor 12 in elkaar te draaien en mijn streefgewicht te behalen… Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, want we stoppen veel tijd en moeite in dingen die niet gaan zoals wij willen, waar we ontevreden over zijn. Niets mis mee, daarvan groei je als persoon. Toch?

Dat klinkt logisch, maar het tegendeel is waar, zegt psycholoog Fred Sterk. “Het werkt juist vaak verlammend. Je komt er eerder door in een negatief patroon terecht waardoor je alleen maar onzekerder wordt.” Sterk werkt al 30 jaar als therapeut en past de uitgangspunten van de positieve psychologie toe. Hierbij ligt de focus op de kracht in plaats van de klacht, dus op wat er goed gaat in het leven en hoe die aspecten versterkt kunnen worden. We hoeven niet álles te kunnen en te doen, vindt Sterk. “Kijk liever waar je kwaliteiten liggen en ontwikkel je op die gebieden.”

Marijke Schotanus-Dijkstra is het daarmee eens. Zij promoveerde aan de Universiteit Twente op hoe je kunt floreren in het dagelijks leven. “Je kunt beter goed zijn in een beperkt aantal dingen, dan matig in heel veel. Vraag jezelf hierbij af: waar krijg ik energie van? Misschien ben je dol op koken, maar gruwel je van organiseren. Dan laat je dat lekker aan een ander over. Kijk ook naar wat binnen je bereik ligt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat heel slank zijn er voor jou gewoon niet inzit. Dat hoeft ook niet, een gezond, voller figuur is ook prima.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen