Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom we zo streng zijn voor onszelf en wat je er aan kan doen

Premium

Waarom we zo streng zijn voor onszelf en wat je er aan kan doen

Als een vriendin iets onhandigs doet of te laat komt, hebben we alle begrip. Maar o wee als we zelf een blunder begaan of niet op tijd zijn… Waarom zijn zoveel vrouwen aardiger voor anderen dan voor zichzelf?

“Waar ik allemaal van baal bij mezelf?” Lisette (47) telt het op haar vingers af. “Dat ik dagelijks last heb van uitstelgedrag. Dat ik mijn huwelijk niet heb kunnen redden, waardoor de kinderen nu gescheiden ouders hebben. Dat ik 10 kilo te zwaar ben en niet aan sport doe. Dat ik af en toe onredelijk kwaad kan worden op de kinderen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”
Een kritisch stemmetje in je hoofd dat vertelt dat het allemaal niet goed genoeg is wat je doet: veel vrouwen hebben er last van. Ze leggen hun negatieve eigenschappen onder een vergrootglas. Zo balen ze dat het nooit lukt om ergens op tijd te komen, vinden ze zichzelf te dik of hebben ze continu het gevoel in alles tekort te schieten. Vreemd eigenlijk, want als een vriendin zich zo gedraagt, tillen we daar meestal niet zo zwaar aan. Maar onze eigen fouten onthouden we en we blijven onszelf er constant aan herinneren. We zijn dus aardiger voor anderen dan voor onszelf. Zelf moeten we slim én succesvol én knap én interessant zijn. En als dat niet lukt, is onze zelfkritiek niet mals. Waarom leggen we die lat vaak zo onrealistisch hoog?

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen