Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Vechten, vluchten of bevriezen; wat doe jij bij stress?

Premium

Vechten, vluchten of bevriezen; wat doe jij bij stress?

Wie stress ervaart, kiest voor een van de drie V’s: Vechten, Vluchten of beVriezen. Hoe komt het dat de één relaxed blijft in onzekere periodes zoals een lockdown, terwijl bij de ander de spanning regelmatig tot een uitbarsting komt. En belangrijker nog: wat is daaraan te doen?

Wie een ontspannen periode achter de rug heeft, met de gewone ups en downs en zonder noemenswaardig heftige gebeurtenissen, zal niet meteen in paniek raken bij een stressvolle situatie. Maar sta je onder druk of voel je je labiel wegens geldzorgen, ziekte of een sterfgeval, dan heb je meestal een korter lontje en heel wat minder gemoedsrust.

Tijdens de ‘intelligente lockdown’ dit voorjaar werd duidelijk wat het doet met een mens wanneer de stress zo oploopt dat die zich vertaalt in angst. De een haalde 39 pakken wc-papier in huis en genoeg blikvoer om de komende vijf jaar in volstrekte isolatie door te komen, terwijl de ander wekelijks ontspannen boodschappen bleef doen. En bij de ene familie ontplofte er dagelijks een bom van de spanning, terwijl bij de buren spelletjes Triviant gespeeld en films gekeken werden.

Waarom verschillen we zo in onze reactie op stress? Het is de aloude combinatie van nature en nurture, ofwel: van aanleg en onze ervaringen. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol. Uit onderzoek met ratten bleek dat de jongen van een bange moederrat vaak ook angstig werden. Maar werden de ratjes van een bange moeder bij een stoere adoptiemoeder geplaatst, dan werden die net zo onverschrokken als zij – ondanks hun angstige genen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen