Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Francisca volgde tips voor een succesvol gezin: “Tot mijn verbijstering is de tafel afgeruimd”

Premium

Francisca volgde tips voor een succesvol gezin: “Tot mijn verbijstering is de tafel afgeruimd”

Blije ouders, gezellige kinderen? Graag! Maar de praktijk is vaak weerbarstig, weet journalist Francisca Kramer. Ze waagt een poging om het tij te keren met de tips voor een succesvol gezin van Stephen Covey.

“Jongens luister, ik heb een idee.” Mijn kinderen, 14 en 16 jaar, zitten aan tafel en kijken met moeite op van hun telefoon als ik de pannen op tafel zet. Als ze na enige aansporing hun smartphones hebben weggelegd en, o ja, het geluid hebben uitgezet zodat er niet elke seconde een Snapchatsignaal klinkt, zeg ik. “Ik wil een gezinsmissie met jullie opstellen.” Het duurt even voordat deze mededeling is geland. “Een wat?”, vraagt mijn dochter. “Jij ook altijd met je psychologische gedoe”, zegt mijn zoon. Hij heeft er duidelijk geen zin in. En ook niet in mij.

Toegegeven, onze omgang lijkt meer op die van een sergeant en een junior soldaat. In het midden van de coronastorm heb ik het helemaal gehad. Zijn stemming wordt er gedurende de lockdown niet beter op, elke dag moet ik hem zijn bed uit coachen. Ik zit hem achter de broek, steek preken af, bied hulp aan (die hij meestal afwijst) en laat duidelijk merken dat hij zich anders moet gedragen. Lees: iedere dag braaf zijn huiswerk maken. Helpt het? Totaal niet. De ene na de andere onvoldoende verschijnt op Magister. Als ik hem bel en op een zogenaamd relaxte manier over school wil praten, ontploft hij. “Papa heeft net al tien uur lang zitten zeuren en nu begin jij ook nog eens. Het is alleen maar school, school, school.” Ik druip af. Ik voel me gefrustreerd, maar ben ook verdrietig omdat ik mijn zoon steeds verder van me afduw.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen