Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom kleinschalige feestjes tijdens de feestdagen ook gezellig zijn

Premium

Waarom kleinschalige feestjes tijdens de feestdagen ook gezellig zijn

De feestdagen worden dit jaar waarschijnlijk anders dan anders. Maar is dat eigenlijk erg? Introverte mensen weten het allang: ook rustige, kleinschalige feestjes kunnen heel gezellig zijn.

Een jaar geleden gaf ik een training voor introverte professionals bij een groot bedrijf. Dat doe ik vaker, maar deze keer was er iets bijzonders aan de hand: hun personeelskerstfeest stond voor de deur, inclusief verkleedthema, een enorm discofeest met ‘verrassingsact die je niet mag missen’ én de jaarlijkse karaokecompetitie tussen alle afdelingen. De groep had er nu al buikpijn van en ik voelde met hen mee, want ook ik kende ooit tijden waarin ik met buikpijn ‘uitkeek’ naar alles wat te maken had met collectief opgelegde gezelligheid. In grote of drukke gezelschappen ben ik het kalme type, en als ik zelf een feestje vier, doe ik dat vrijwel altijd en petit comité. Niemand zal mij ooit uit een taart zien springen en aan een polonaise doe ik alleen mee als ik eerst onder hypnose word gebracht. Dat betekent overigens niet dat ik een norse kluizenaar ben die mensen haat. Wél dat ik nogal gesteld ben op mijn rust en zelfbeschikking. In mijn eentje (of met een of twee anderen die ik heel goed ken) heb ik het prima naar mijn zin, vaak zelfs beter.

Grijze muis

Misschien klinkt dat ongezellig, niet sociaal of gewoon raar, maar ik weet al jaren dat ik niet de enige ben. Wereldwijd heeft 1 op de 3 mensen introversie als natuurlijke en deels aangeboren gedragsvoorkeur en dat is altijd al zo geweest. Dit betekent onder andere dat deze mensen energie verliezen bij drukke sociale interactie met anderen, waarna ze tijd nodig hebben om de accu weer op te laden. Eigenschappen als beschouwend en rustig zijn, goed kunnen luisteren, het hoofd koel kunnen houden en een lange concentratieboog hebben horen er ook bij, net als moeite hebben met kletspraatjes maken met wildvreemden of onverwacht in het centrum van de aandacht worden gezet.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen