Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wat als de dokter niets kan vinden? Lianne (38): “Ik merk dat veel mensen me een aansteller vinden”

Premium

Wat als de dokter niets kan vinden? Lianne (38): “Ik merk dat veel mensen me een aansteller vinden”

Moe, duizelig, pijn in gewrichten: sommige langdurige klachten stellen medici voor een raadsel, omdat er geen directe lichamelijke oorzaak te vinden is.

“Niets te vinden, je bent volkomen gezond.” Dat kreeg Lianne (38) elke keer te horen nadat ze door artsen weer helemaal binnenstebuiten was gekeerd. Toch kampt ze al jaren met gewrichtspijn en ondraaglijke vermoeidheid. Daardoor verloor ze haar baan en heeft ze vrijwel nooit genoeg energie om af te spreken met vriendinnen. “Mijn wereld is heel klein geworden. Ik merk dat veel mensen me een aansteller vinden: hoe kan ik me zo voelen als er niks te vinden is?”

SOLK

Veel mensen kampen net als Lianne met klachten waar medici geen raad mee weten. De officiële benaming van dit fenomeen is Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Een vervelende en beladen term, vindt psychofysioloog Jan Houtveen (de psychofysiologie kijkt naar het raakvlak tussen psychologische en lichamelijke processen), schrijver van De dokter kan niets vinden. “Ik spreek liever over aanhoudende lichamelijke klachten. Het gaat om échte symptomen – mensen verzinnen ze niet – die langer blijven dan gewoonlijk en waarvoor na uitgebreid lichamelijk onderzoek geen medische oorzaak is gevonden. Jarenlang was daarbij de vraag: is het fysiek of psychisch? Daar schiet je alleen niets mee op. Wat mensen voelen, hebben ze écht en daar lijden ze aan. Kan een dokter niets vinden in het lichaam, dan is er blijkbaar iets ontregeld in het systeem waarmee je voelt, bijvoorbeeld in de hersenen.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen