Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psychologie: Waarom het belangrijk is om nu te praten over de zorg voor later

Premium

Psychologie: Waarom het belangrijk is om nu te praten over de zorg voor later

We worden steeds ouder en leven vaker zelfstandig tot op hoge leeftijd. Maar zonder hulp de honderd halen, lukt meestal niet. Wanneer is het tijd om zorg voor later te regelen? En hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Onverwacht krijgt Renea te horen dat haar moeder van 85 uit bed is gevallen en haar heup heeft gebroken. Ze is weduwe en kan niet meer voor zichzelf zorgen. Renea (54) en zus Petra (58) besluiten de zorg op zich te nemen. Maar hoe werkt dat? En wie doet wat? “Praat erover voordat het nodig is”, zegt Fleur Kusters van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. “Eerlijk is eerlijk: zoiets komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen.” Steeds minder ouderen kunnen terecht in een verzorgingshuis. Maar liefst 92% van de 75-plussers in Nederland woont zelfstandig en – nu we steeds ouder worden – ook steeds vaker alleen. Van deze groep leeft eenderde alleen, van de negentigplussers bijna driekwart.

Oké, zonder hulp naar de 100 lukt meestal niet, maar wanneer is het tijd om als toekomstige zorgvrager of mantelzorger een plan te maken? Kusters: “Als je ouders, of jij zelf, met pensioen gaan, is dat een mooi moment om alle eisen en wensen te bespreken. Dan begint er een nieuwe fase in en gaan mensen nadenken over het vervolg. De meeste mensen zijn op dat moment nog fit en er is vaak nog voldoende tijd om keuzes te maken, zoals verbouwen of verhuizen.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen